Ik ben deze zomer in Kreta geweest. Vegetarisch eten was geen enkel probleem, ik heb heel lekker gegeten! Zowat in alle eenvoudige restaurantjes vind je wel iets:
-'Cheese saganaki' : gebakken fetakaas met een korstje
- Tzatziki salade: een bord met tzatziki en brood
- Greek salad: salade met tomaat, paprika, ui en fetakaas, badend in olijfolie.
- Aubergine salade: Romige spread op basis van aubergine (echt superlekker!)
- vaak vind je ook gevulde groenten (Jemistes)
- okra's: een soort boon/peulvrucht
- gefrituurde zucchini (courgette) of Melitzanes (aubergine)
- dolmades: wijnbladeren gevuld met rijst
- gigantes : grote bonen, meestal in een tomatensaus (een aanrader!)
-Spanakopita: bladerdeeg gevuld met spinazie. Ze hebben ze meestal ook met fetakaas
- probeer zeker ook eens Kadaïfi of Baklava: gebakjes met honing en noten!
Op de menu's staat meestal ook Engels, dus het is niet zo moeilijk om er iets uit te kiezen zonder vlees. Kijk meestal bij de voorgerechten.
Je bent dus vaak aangewezen op salades, maar met het warme weer daar in kreta is dat niet zo erg. Voor de rest: Pizza en pasta is meestal geen probleem, en tussendoor kun je altijd wel een gewoon broodje kaas ofzo krijgen.
Restauranttip: In Paleochora (in het zuiden van kreta) ligt een vegetarisch restaurant, 'the third eye'. Een echte aanrader!
Best goedkoop en royale porties. Je kan er tussen vanalles kiezen: lasagne, noodles, pasta's, risotto's, indische kurries, ... Een heel vriendelijke uitbater; het restaurant zit een beetje in een Hippie-sfeer. Heel gezellig.