Vegatopia Forum

Het geheim van een goede oliebol

0 leden en 5 gasten bekijken dit topic.

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Het geheim van een goede oliebol
« Gepost op: 28 december 2002, 14:06:00 »
Oliebollenverkopers bakken er ook dit jaar weer niks van, zo bericht het Algemeen Dagblad in z'n jaarlijkse oliebollentest. Zullen we ze toch weer zelf moeten gaan maken. Iemand in het bezit van Het Ultieme Oliebollen-recept?
« Laatst bewerkt op: 22 december 2003, 12:22:40 door Sander »
"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #1 Gepost op: 28 december 2002, 15:34:00 »
het geheim van een goeie oliebol is goed hete olie. als de olie te koud is zuigt de bol zich vol en wordt het letterlijk een oliebol. en in tegenstelling tot wat de naam oliebol suggereert is dat niet de bedoeling. je moet er dus ook niet teveel tegelijk willen bakken.
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

ilse_

Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #2 Gepost op: 28 december 2002, 20:26:00 »
mijn vader is helemaal gelukkig als ze vanzelf omkeren

TearSong

Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #3 Gepost op: 28 december 2002, 20:34:00 »
Quote:

Op 2002-12-28 20:26, schreef ilse_:
mijn vader is helemaal gelukkig als ze vanzelf omkeren



haha..geweldig!

Na in een ver verleden ooit tijdens de oliebollenperiode bij Bakkerij Bart gewerkt te hebben kan ik nog steeds geen oliebollen meer zien, dus die hoef ik niet te maken. Appelflappen daarintegen...

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #4 Gepost op: 29 december 2002, 11:25:00 »
In Maria Haezebroeks 'De hedendaagsche kookkunst' uit 1851 vond ik nog een recept voor 'oliekoeken', waaruit rond 1880 de oliebol schijnt te zijn ontstaan. Misschien grappig om eens uit te proberen:

Quote:
Van 3 kop tarwemeel en 6 maatjes gruttemeel, gemengd met 3/4 pond krenten, evenveel razijnen, wat muskaatnoot, kaneel en sucade, maakt men, onder toevoeging van een viertal geklutste eijeren en de noodige hoeveelheid boter, met lauwe zoetemelk een stijf beslag, waaronder men een weinig gist doet en het geheel te rijzen zet. Nu braadt men olie naar behooren uit, en laat daar de oliekoeken in gaar bakken.



Gruttemeel = boekweitmeel
Maatje = 0,1 liter (borrelglaasje)
Zoetemelk = gewone melk (het woord 'zoet' werd gebruikt om het te onderscheiden van karnemelk)
"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #5 Gepost op: 29 december 2002, 13:16:00 »
Quote:

Op 2002-12-29 11:25, schreef Jan:
Maatje = 0,1 liter (borrelglaasje)


zulke borrels wil ik ook wel!
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #6 Gepost op: 29 december 2002, 13:25:00 »
Oeps ja... Van Dale heeft me op het verkeerde been gezet doordat er als tweede betekenis 'glaasje jenever' gegeven wordt. Maar in een borrelglas gaat aanzienlijk minder... Iets van 20 tot 30 ml schat ik.
"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Offline Nick

  • ****
  • 578
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #7 Gepost op: 29 december 2002, 14:52:00 »
Zijn oliebollen op oudejaar traditie?
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #8 Gepost op: 29 december 2002, 17:27:00 »
Ja, oliebollen en appelflappen, het liefst zelf gebakken.

Maar de laatste jaren, althans in mijn beleving, kan je oliebollen zowat het hele jaar door kopen.
“it's strange how life makes sense in time...”

Offline J@n

  • 99% uitgekookt
  • *****
  • 10.299
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #9 Gepost op: 29 december 2002, 18:54:00 »
Quote:

Op 2002-12-29 14:52, schreef annick:
Zijn oliebollen op oudejaar traditie?



Jep. Ik dacht dus eigenlijk dat het een traditie was die al uit de vroegste middeleeuwen stamde, maar dat is dus niet zo, las ik vandaag in de krant. Schijnt rond 1880 in Nederland geïntroduceerd te zijn, mede door toedoen van oliefabrikanten die het wel fijn vonden dat Nederlanders zouden gaan frituren en zo meer van hun producten gingen gebruiken.

De oliekoek schijnt overigens niet alleen de voorvader van de oliebol te zijn geweest, maar ook van de doughnut die in de States ontwikkeld is als variant op de door Hollandse kolonisten meegebrachte oliekoek-recepten.

Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?

Offline Sven

  • *****
  • 3.927
  • Geslacht: Man
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #10 Gepost op: 30 december 2002, 16:03:00 »
Quote:

Op 2002-12-29 18:54, schreef J@n:
Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?



In Limburg toch niet.
Als je echt ontbijt op bed wil, ga je maar in de keuken slapen.

Offline Brent

  • ****
  • 600
  • Geslacht: Man
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #11 Gepost op: 30 december 2002, 16:35:00 »
Oud Vlaams is wel pannenkoeken eten op Maria Lichtmis. Bij oud en nieuw is me nix bekend.

Offline Jan

  • ***
  • 413
    • http://www.vegatopia.com
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #12 Gepost op: 30 december 2002, 17:05:00 »
Is het niet in Spanje dat ze zo'n ritueel hebben met een tros druiven opeten als de klok twaalf begint te slaan? Hmm, ja, beetje klok-en-klepel-verhaal hè? Hoe zat dat ook alweer?
"Want dieren zijn precies dan mensen!"

Offline Nick

  • ****
  • 578
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #13 Gepost op: 30 december 2002, 18:26:00 »
Hier wordt weer even uitbundig gedronken en gefreten als op kerstavond. Of toch niet.
Er zal wel nog wat meer gedronken worden!
"Teaching a child not to step on a caterpillar is as valuable to the child as it is to the caterpillar."
-- Bradley

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #14 Gepost op: 30 december 2002, 21:00:00 »
Quote:

Op 2002-12-29 17:27, schreef Sander:
Ja, oliebollen en appelflappen, het liefst zelf gebakken.



Heeft iemand een recept voor veganistische appelflappen of een recept dat veganistisch valt te maken?

overanalizing

Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #15 Gepost op: 30 december 2002, 21:21:00 »
Quote:

Op 2002-12-29 18:54, schreef J@n:
Hebben jullie in Vlaanderen trouwens ook eettradities rond oud en nieuw?



Een paar dagen na nieuwjaar zie je bij de bakkers de etalage vol appelbollen liggen, hier in Antwerpen. De naam hiervan zal ik jullie over een paar dagen kunnen vertellen...

Miriam

Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #16 Gepost op: 31 december 2002, 09:38:00 »
Quote:

Op 2002-12-30 21:00, schreef Annemieke:
Heeft iemand een recept voor veganistische appelflappen of een recept dat veganistisch valt te maken?



Jazeker, we zijn gister aan het bakken gegaan en ze zijn errug lekker geworden!

Beignet-beslag

100 gr tarwemeel
50 gr boekweitmeel
2 eetlepels arrowroot
snufje zout
0,5 liter sojamelk

Doe alle ingrediënten in een kom en klop met een garde tot een egaal beslag (voeg eventueel nog wat meer meel of melk toe om de gewenste dikte te krijgen, vaak voeg ik er toch nog wat meer meel aan toe dan hierboven beschreven).

In plaats van boekweitmeel kun je ook sojameel of kikkererwtmeel gebruiken.

Voor appelflappen heb je ongeveer 3 grote (zure/stevige) appels nodig, waar je met een appelboor het klokhuis uithaalt, en vervolgens in niet te dikke ringen snijd.
Bestrooi de schijven rijkelijk met kaneel en rietsuiker, en laat dit een poosje (ongeveer een half uur, dan heeft het beignet-beslag ook even mooi de tijd om te binden) intrekken.

Hierna is het alleen nog een kwestie van de appels door het beslag halen, en frituren tot ze lichtbruin zien (met dit beslag zullen ze niet zo donker worden als oliebollen overigens, of je moet er wat moutmeel aan toevoegen

Ook heel lekker zijn: bananen- en annanas-beignets!

(dit beslag is overigens ook heel geschikt voor het maken van tempura, dan doe ik nog wel wat kruiden erdoorheen, en vervolgens allerlei groenten, zoals: babymais, bloemkool, uienringen, pompoenschijven enz)

En nu ik toch bezig ben, ook een recept voor:

Oliebollen (ca. 30 stuks)

500 gr gebuild tarwemeel
30 gr verse gist of 11 gram gedroogde gist
4½ dl rozijnenweekwater
½ theel kaneel
½ theel vanillepoeder
½ theel anijs
1 theel zout
120 gr rozijnen (meer mag ook
1 grote appel in blokjes
geraspte citroen- of sinaasappelschil (biologisch!)
2 l zonnebloemolie om in te bakken
eventueel wat sojamelk


Vermeng alle droge ingrediënten. Maak daarna met het vocht en de gist een dik beslag. Een deel van het rozijnenweekwater kan worden vervangen door sojamelk.

Zet het beslag op een warme plaats en laat ca.  1½ uur rijzen.
Als de oliebollen klaar zijn kun je ze bepoederen met wat gemalen kokos of poedersuiker.

Heel veel plezier met bakken, en opeten

TearSong

Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #17 Gepost op: 01 januari 2003, 11:34:00 »
Quote:

Op 2002-12-31 09:38, schreef Miriam:
Heel veel plezier met bakken, en opeten



ok, die ga ik onthouden voor de volgende jaarwisseling!

Offline Yessica

  • ****
  • 703
  • Geslacht: Vrouw
Re:Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #18 Gepost op: 21 december 2003, 17:44:59 »
Ik krijg altijd hoofdpijn van oliebollen en de baklucht ervan  :(

Eergisteren liep ik langs zo'n kraam en ik werd echt misselijk van de geur.

(Heb ik ook met beignets, pannekoeken en poffertjes, vreemd he?)

Cheryl

Re:Het geheim van een goede oliebol
« Reactie #19 Gepost op: 21 december 2003, 19:33:29 »
Aangezien ik geen frituurpan heb zal oliebollen bakken niet kunnen :( Weet iemand hier iets veganistisch wat ik wel dan zou kunnen maken?