Uit een oud nummer van Tip Culinair dat ik onder een laag stof vond:
ovenstamppot met ui
1,25 kg kruimige aardappels.
zout, peper
500 gram uien, in ringen
1 el olijfolie
3 el paneermeel
30 gram boter
Kook de aardappels gaar in water met zout.
Bak de uien in de olie zacht en goudbruin.
Maak een stamppot van de twee en breng die op smaak met zout en peper. Schep die in een ovenschaal, strooi en paneermeel en klontjes boter overheen, en zet 15-20 minuten in de over (200 graden). Volgens de Tip moet er ook karbonade en jus in, maar daar weten jullie vast wel een geschikte vervanger voor.
Opdienen met appelcompote met pimentpoeder.
Gember-schorseneren-stamppot
Sap van 1/2 citroen
3 el melk
750 gram schorseneren
1,25 kg kruimige aardappels
3 sjalotjes
30 gram boter
1 teen knoflook (geperst)
2 cm gember (geraspt)
1 dl droge witte wijn
2 dl slankroom
250 gram verkruimelde geitenkaas
4 el peterselie
Schil de schorseneren, snij ze in stukken van 4 cm en dompel ze meteen onder water om verkleuren tegen te gaan. Kook de aardappels gaar in gezouten water. Bak de sjalotjes in de boter, en voeg later de gember en knoflook toe. 1 minuut laten bakken, dan de schorseneren toevoegen en vijf minuten roerbakken. Wijn en room erbij, 10-15 minuten laten pruttelen. Zeef de schorseneren (vocht opvangen!) en maak met het vocht van de aardappels een stamppot. Schep de schorseneren, geitenkaas en peterselie door de aardappelstamppot (hou de schorseneren heel), maak op smaak met zout en peper.