Deze rubriek heet ‘Kookboeken en zo’ en ‘Rijk van olijven’ valt duidelijk onder de ‘en zo’, al staan er wel enkele recepten in. Mort Rosenblum, een Amerikaans internationaal journalist, kocht een boerderij in de Provence met tweehonderd olijfbomen en dat was het begin van zijn passie voor olijven. Hij ondernam verschillende reizen om de geschiedenis van de olijf te doorgronden en zette zijn bevindingen op papier. Het spreekt vanzelf dat de olijfcultuur van Frankrijk, Spanje en Italië in dit boek uitgebreid aan bod komt, maar de auteur neemt je ook mee naar Israël, Griekenland, Marokko, Tunesië en Kroatië. De olijvenexpeditie eindigde in Californië, waar sedert de vroege jaren ’90 steeds meer olijfolie gemaakt wordt. Rosenblum vertelt over perstechnieken en de verschillende soorten olijven en olie, over het onderhouden van olijfgaarden, over het gesjoemel met Europese subsidies, over de invloed van toerisme en oorlog en nog veel meer.
‘Rijk van olijven’ is zeker geen romantiserend verhaal à la Peter Mayle of Frances Mayes, maar een degelijke en goed gestoffeerde mengeling van reisliteratuur en journalistiek werk, in 1997 bekroond met een prestigieuze James Beard Award.Toch een behoorlijk minpunt: de Nederlandse vertaling rammelt vaak behoorlijk en naar spel- en tikfouten hoef je niet lang te zoeken. Als het onderwerp je kan boeien, heb je aan dit boek urenlang leesplezier.
Titel: Rijk van olijven. Geschiedenis en overlevering van een edele vrucht.
Auteur: Mort Rosenblum
Uitgeverij: Schuyt & Co Uitgevers / Standaard Uitgeverij
ISBN: 70-76685-82-7
Prijs: 22,50 euro
319 p., harde kaft