We aten bij Ons in Eindhoven. Leuke zaak met een zeer attente, jonge, vriendelijke bediening en een avontuurlijke, gulle keuken.
Mooie keuze van vijf vegetarische hoofdgerechten.
Vooraf namen we de falafel, drie duidelijk huisbereide grote flappen, opgediend op wat groen en met rozemarijnyoghurt als dip. Dat is beter dan de vettige fabriekssausjes die je er in vele pitazaken bijkrijgt, ikzelf zou nog tevredener zijn met bijvoorbeeld die groene koreander-peterseliesaus van Finjan (Antwerpen) of een sesamzaaddipsaus zoals Libanezen (Al Barmaki, Brussel) die wel geven. Er was een kleine bruschetta met groene kruidenboter, die ik een beetje vreemd vond bij falafel. Het plaatje zou juist zijn met dat plat, Libanees, pannekoekachtig brood. Ook een leuke rauwkostsalade van bijvoorbeeld tomaat en komkommer zou bij dat droogs van de falafel niet misstaan. (Bij El Warda in Antwerpen zijn de begeleidende kleine hapjes subliem en talrijk.)
Als hoofdgerecht een smakelijke, hartige currie en twee grote met allerlei groenteblokjes van courgette, selder, aubergine, wortelen gevulde koolbladeren. Die laatste in een lekkere limoenbotersaus, dus een prettige zure toets. Een gepofte aardappel erbij, ik denk wel opnieuw met die rozemarijnyoghurt van de falafel. Men moet opletten een smaakmaker niet te dikwijls te laten terugkomen, een pruimenchutney (bijvoorbeeld bij krabbeignets, vreemd?) is ook nogal present op de kaart.
Er is geen wijnkaart, wat ook niet hoeft in een zaak zonder kapsones. (Hoewel dit type zaak met een veel betere dan doorsnee-keuken in België wel meestal een kleine wijnkaart zou hebben.) Maar de witte Spaanse macabeo van het huis was heel aardig, droog en toch smaakvol.
Hoewel het opperste culinaire raffinement niet wordt nagestreefd is het eten smakelijk, gezond en lekker en de sfeer zeer vriendelijk en prettig.