Vegatopia Forum

Falafel

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Falafel
« Reactie #240 Gepost op: 29 november 2004, 12:11:07 »
Maar wat is dan precies het verschil tussen zachte geweekte en gekookte kikkerwten... alleen dat er kokend water overheen is gegaan!

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #241 Gepost op: 29 november 2004, 12:18:23 »
Eet er eens eentje op en je weet het.
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Falafel
« Reactie #242 Gepost op: 29 november 2004, 12:21:15 »
Ja, niet gekookt zijn ze enorm ranzig.

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #243 Gepost op: 29 november 2004, 12:40:24 »
Een geweekte erwt is wel vochtig, maar nog niet gaar. Wat ik vermoed is dat het uiteindelijk aan elkaar plakken van je balletjes iets te maken heeft met eiwitketens die zich in je deeg vormen, vergelijkbaar met gluten in brooddeeg. Als je gaargekookte eiwitten hebt zijn ze helemaal gedenatureerd en niet meer tot ketens te vormen. Maar misschien dat Chris er meer over kan vertellen?
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Falafel
« Reactie #244 Gepost op: 29 november 2004, 12:42:14 »
Ja, niet gekookt zijn ze enorm ranzig.
Jij vindt die van Maoz dus ook niet lekker?
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Sam

  • ******
  • 7.212
Re:Falafel
« Reactie #245 Gepost op: 29 november 2004, 12:47:17 »
Maar wat is dan precies het verschil tussen zachte geweekte en gekookte kikkerwten... alleen dat er kokend water overheen is gegaan!
Geweekte kikkererwten zijn niet zacht maar hard, een beetje de stevigheid van pinda's. Ze smaken ook erg "rauw". Om kikkererwten zo gaar te krijgen als die uit blik moeten ze nog ongeveer een uur koken na het 24 uur weken. Het is dus niet alleen"er kokend water overheen doen", het verschil is een uur koken.

Ik denk dat Bart gelijk heeft dat het iets met eiwitketens te maken heeft ofzo, het verschil was zo enorm groot tussen fijn gemaakt met de keukenmachine (los zand, te vergelijken met hele fijne couscous) en met de staafmixer (erg rul, maar heel goed plakkend deeg).
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline Sam

  • ******
  • 7.212
Re:Falafel
« Reactie #246 Gepost op: 29 november 2004, 12:57:18 »
Misschien moeten we eens een falafel proeverij organiseren: iedereen maakt zijn favoriete recept falafel en dan gaan we met z'n allen blind proeven :D
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Falafel
« Reactie #247 Gepost op: 29 november 2004, 13:04:26 »
En dan combineren met de pannenkoekenbakkerij...
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.

Offline Sam

  • ******
  • 7.212
Re:Falafel
« Reactie #248 Gepost op: 29 november 2004, 13:08:28 »
Lijkt me een hele goede combinatie Christiaan ;D Ik heb nog nooit veganistische pannekoeken gemaakt of gegeten, moet ik ook eens gaan proberen... Volgens mij is het wel een maaltijd die zwaar op de maag gaat liggen, falafel en pannekoeken.
My candle burns at both ends, it will not last the night
But ah my foes and oh my friends, it gives a lovely light

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #249 Gepost op: 29 november 2004, 13:54:43 »
Bak een flensje.
Vul het met falafeldeeg.
Gooi in de frituur.
Twee vliegen in één klap!
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Falafel
« Reactie #250 Gepost op: 29 november 2004, 20:19:55 »
Ja, niet gekookt zijn ze enorm ranzig.
Jij vindt die van Maoz dus ook niet lekker?

Jawel. Ik heb het over de kikkererwten, niet over het eindproduct.

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Falafel
« Reactie #251 Gepost op: 05 december 2004, 13:12:53 »
in de elle eten staat een aller walgelijkst falafel recept: met kikkererwten uit blik, paneermeel, ui, ketchup en pijnboompitten.
Uit blik! Paneermeel! Geen verse kruiden! Pijnboompitten! Brrrrr
,,,,فلافل

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #252 Gepost op: 05 december 2004, 13:14:59 »
Heb je het geprobeerd?
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Falafel
« Reactie #253 Gepost op: 05 december 2004, 13:17:52 »
nee dank je.
maar jij mag je natuurlijk best als testslachtoffer opwerpen  :devil:
,,,,فلافل

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #254 Gepost op: 05 december 2004, 14:13:53 »
Wat? Ik schrijf hier niet op dat het alleen maar smerig kan zijn.
Misschien geven die pijnboompitten wel een heerlijk zoet aroma aan de balletjes. En blijkbaar zijn er hier ook mensen die gemalen pitabroodjes door hun falafel gooien, dat is toch bijkans hetzelfde als paneermeel, of niet?
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Selly

  • *****
  • 30.785
Re:Falafel
« Reactie #255 Gepost op: 05 december 2004, 14:16:38 »
ja maar met die pitabroodjes is Annemieke en die's lief.
En bovendien zijn pijnboompitten de euh... oh wat had ik daar ook al weer een mooie formulering voor.. hmm shit vergeten.
Nou het lijkt mij in ieder geval vies. Jakkie. Bah. Brrr
 ;)
En nu moet ik op mijn vrije zondag een bezwaarschrift naar de belastingdienst gaan schrijven, wuh  >:(
,,,,فلافل

Offline Annemieke

  • ******
  • 18.716
  • Geslacht: Vrouw
    • Rozemarijn koken & foto
Re:Falafel
« Reactie #256 Gepost op: 05 december 2004, 14:25:11 »
Dankje selly, ik vind jou ook lief.  :heart:
Maaruhm, ik ga het vanavond weer maken. En het is mijn recept niet hoor, het is uit WFC. En ja, ik gebruik inderdaad uit blik, geweekte is tot nu toe alleen maar rampzalig geweest.  :-[
Er zit dan altijd een vieze ijzersmaak aan, die alleen ik dus proef, misschien iets waar ik niet zo goed tegen kan ofzo? In ieder geval krijgen we zo altijd echt lekkere falafel, die me aan die van de MAOZ doet denken.

Overigens. Ik lees dat sommige er verse koriander in doen, en anderen (ik) verse peterselie.
Hoe zit dat?

Offline Sander

  • ******
  • 5.528
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #257 Gepost op: 05 december 2004, 14:26:59 »
Overigens. Ik lees dat sommige er verse koriander in doen, en anderen (ik) verse peterselie.

Het moet koriander zijn, peterselie in de falafel is FOUT!

“it's strange how life makes sense in time...”

Offline bart

  • *****
  • 2.585
  • Geslacht: Man
Re:Falafel
« Reactie #258 Gepost op: 05 december 2004, 14:27:13 »
Gooi erin wat je lekker vindt, zou ik zeggen.
Heeft iemand hier al eens uitgebreid getest van welke bonen je nu wel en niet falafel kan maken? Tuinbonen en kikkerwten zijn geaccepteerd. Van rode linzen maken ze in India gefrituurde balletjes. Maar verder? Als ik een falafel-buffet van alle kleuren van de regenboog wil maken, welke bonen zijn goed en welke niet?
It's a long way to the top if you wanna rock n' roll

Offline Christiaan

  • ******
  • 10.293
Re:Falafel
« Reactie #259 Gepost op: 05 december 2004, 15:44:48 »
Ik heb ergens van een kok gelezen die het met cannelini-bonen heeft geprobeerd, maar dat werd toch een beetje spectaculair voor de spijsvertering...

Edit: op aanwijzing van de Signorina mijn foute Italiaans verbeterd :-X
« Laatst bewerkt op: 05 december 2004, 15:48:49 door Christiaan »
GENERATION 98: The first time you see this, copy it into your sig on any forum and subtract 1 from the generation. Social experiment.