hmm. daar zit wat in. Maar de dingen die je noemt zijn minder massief dan falafel.
Falafel moet... hoeveel?... minuten frituren? Een pappadum is met een paar seconden gaar. En frituurvet is wel even 180 graden, in vergelijking met kookwater dat 100 graden is. Een eenvoudig chemisch stelregeltje is dat een chemische reactie in dat bereik bij elke 20 graden meer 2 keer zo snel verloopt. Koken is geen verschil. Dat is dus 2, 4, 8, 16 keer zo snel!
Wel adviseert ze ipv kikkererwten gedroogde tuinbonen te gebruiken Dat ga ik ook maar eens proberen.
In Egypte (waar de Israeli's het recept vandaan hebben) heet falafel
ta'amia, en wordt het inderdaad gemaakt van
ful, gedroogde tuinbonen, of, zoals ik vandeweek ergens las dat ze in het nederlands heetten: mollebonen.
Het is dan wel de versie zonder velletje.
Op de verpakking van de falafelmixen die ik bij de Turk gekocht heb stonden inderdaad ook wel eens gedroogde tuinbonen als ingredient.
Helaas kan ik het niet doen met het falafelbakken met die vriendin: zij is allergisch voor tuinbonen. Iets wat nogal veel voor schijnt te komen in mediterrane landen, overigens...