OK, here are the results of the Vega-Jury: De Falafel-zaak op de Nieuwendijk bleek gesloten te zijn en navraag leerde dat er inmiddels een andere eigenaar in zat, dus niet meer
Falafel-Dan. Daarom toch maar de tram genomen naar de Ferdinand Bolstraat, want na Sander's tip moesten we natuurlijk Dan's falafel uitproberen... Het is per slot van rekening niet
helemaal uitgesloten dat er nog lekkerdere falafel bestaat dan die van
Maoz.
We waren (vooral ikzelf) in optimale konditie voor een broodje falafel, want we hadden al enkele maanden geen fatsoenlijk broodje meer gehad en na mijn (eerder beschreven) traumatische ervaring in Rotterdam vorige week, had ik meer trek dan ooit!
Bij
Dan is de opzet pakweg hetzelfde als bij
Maoz, maar de sauzen en salades zijn wat anders. Beiden hebben een tahinsaus, rode pepersaus en knoflooksaus (deze laatste gebruik ik trouwens zelf niet omdat die op basis van mayonaise is). Dan heeft daarnaast een mangosaus, een scherpe koriandersaus en een tomaten-groentensaus. Maoz heeft naast genoemde drie sauzen nog een groene pepersaus, een frisse koriandersaus en een tomaat-uiensaus. Maoz heeft iets meer soorten salades, maar Dan heeft wel een grappige couscous-salade met kruiden erbij zitten. Tot zover de opsomming van de mogelijkheden...
Bij Dan waren we om pakweg half één en we vonden beiden zowel de falafel als de salades lekker, al neigden we bij het eten toch al behoorlijk richting Maoz. Om echt goed te kunnen vergelijken (en ik ben eerlijk: zo'n broodje, daar kun je bij mij altijd voor aankloppen
) hebben we om een uur of zes bij Maoz op de Leidsestraat ook nog een broodje falafel gegeten (op de Ferdinand Bolstraat zit tegenover Dan zo'n 200 meter verderop trouwens ook een Maoz). Ja, het moet worden gezegd: Dat was toch echt andere koek! Zowel de falafel-balletjes als de salades vonden we bij Maoz duidelijk lekkerder. De reden zou kunnen zijn dat het bij Maoz veel drukker was/is dan bij Dan. Daardoor zijn de spullen verser, wat vooral bij de salades natuurlijk veel uitmaakt. Dan's balletjes waren flauwer dan die van Maoz en dan niet persé minder scherp, maar gewoon minder lekker gekruid. Wat ik voor de totale
falafel-experience toch wel een sterk minpunt vond voor Dan, was dat je daar bij het eten/opscheppen tegen een enorme schapenbout moest aankijken/ruiken die gegrild werd voor de shoarma (werd daar ook verkocht). Bij Maoz krijg je echt alleen maar falafel (hoewel enkele grotere zaken ook humus en patat verkopen) en zul je dat soort taferelen niet aantreffen. (Wijziging/toevoeging: Ik zag op de Maoz-site dat ze in Gouda, Zaandam en op de vestiging op de F. Bolstraat wel shoarma verkopen
). Verder vonden we Dan's zaak ook wat minder proper dan de Maoz-zaken die we kennen. Al met al: Voor diegene die nog nooit falafel heeft gehad zou ik zeggen, probeer eerst eens Maoz en voor Sander, tja... het is natuurlijk maar wat je gewend bent, maar ik zou toch eens stiekem switchen.
Ik kwam er trouwens achter dat Maoz sinds kort ook een eigen website heeft in Nederland, hoewel deze helemaal in het "Engels" is:
www.maozfalafel.nlEh... en ja, inderdaad... ik bezit zo'n 85% van de aandelen Maoz International Incorporated, dus dit verslag is natuurlijk helemaal objektief!
[ Dit Bericht is bewerkt door: Marcello op 2001-07-18 23:25 ]