Quote:
|
Op 2002-07-12 19:46, schreef Amulya: wat bedoel je met vegetarische wijn? er zit toch zowieso geen vlees in of heeft het iets met de gist te maken?
|
|
Als je alle berichten in deze thread gelezen had, dan heb je het onderstaande ook al kunnen lezen.
Hoewel dit lang niet algemeen bekend is, zijn de meeste wijnen (en sommige bieren) feitelijk ongeschikt voor veganisten en sommige ook voor vegetariërs. Ze worden namelijk geklaard door de rondzwevende restanten van de grondstoffen te binden aan eiwitten en vervolgens met eiwit en al eruit te filteren. De hiervoor gebruikte eiwitten zijn doorgaans afkomstig van dierlijk afval. Vooral favoriet zijn lege eierdoppen uit de eierverwerkende industrie en 'isinglass', gelatine uit de blaas van vissen. Maar ook bloed, merg, chitine, ei-eiwit, visolie, melk, caseïne of 'gewone' gelatine schijnen te worden gebruikt.
Dit geldt voor de meeste commercieel geproduceerde wijnen. Je weet pas zeker of een wijn geschikt is na een verklaring van de producent.