Het is niet zo ingewikkeld om gezond vegetarisch te eten.
De belangrijkste voedingsstoffen uit vlees zijn eiwit, ijzer en B vitamines. Alleen vitamine B12 is niet in puur plantaardige voeding aanwezig, maar zolang je nog zuivel en eieren eet, krijg je voldoende binnen. In vleesvervangers wordt het vaak toegevoegd.
Vlees is makkelijk te vervangen. Er zijn lekkere vleesvervangers (burgers, stukjes, worstjes, balletjes), of gewoon een hardgekookt eitje, bonen en linzen, kaas, tofu, noten, tempé, seitan...
Belangrijk is om af te wisselen.Doordat elke vervanger andere voedingsstoffen heeft, krijg je zo makkelijker alles binnen.
Dus bijvoorbeeld de ene dag een eitje met spinazie en aardappels, de andere dag (volkoren) rijst met nootjes en chineese kool, dan weer pasta met tomatensaus en kaas, of wokgroenten met mie en tofu.
Over het algemeen is niet zo moeilijk om genoeg eiwit binnen te krijgen. Neem een bakje kwark of sojayoghurt bij het ontbijt, wat bonen bij het avondeten (chili!), humus of kaas op brood, of zonnebloempitten op een salade.
Voor ijzer kan je extra groenten en volkoren producten eten. Ook kiemgroenten zoals tuinkers of taugé bevatten aardig wat ijzer. Dat geldt trouwens verrassend genoeg ook voor chocolade vlokken
Op dit forum kan je in het subforum "Koken", in de draad "Wat eten we vandaag?" zien wat voor dingen er door de leden hier gegeten wordt. Misschien handig voor inspiratie?