Vegatopia Forum

Een boost voor leuk en gezond eten: rood vlees op de zwarte lijst.

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline eno2

  • ****
  • 758
  • Geslacht: Man
Citaat
The Lancet:
www.thelancet.com/journals/lanonc/onlineFirst

Overall, the Working Group classified consumption of processed meat as “carcinogenic to humans” (Group 1) on the basis of sufficient evidence for colorectal cancer. Additionally, a positive association with the consumption of processed meat was found for stomach cancer.

The Working Group classified consumption of red meat as “probably carcinogenic to humans” (Group 2A). In making this evaluation, the Working Group took into consideration all the relevant data, including the substantial epidemiological data showing a positive association between consumption of red meat and colorectal cancer and the strong mechanistic evidence. Consumption of red meat was also positively associated with pancreatic and with prostate cancer.

Dat zal wel nogal een verschil maken voor de keuze voor vegetarisme...

Eet wat best is voor de planeet.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re: Een boost voor leuk en gezond eten: rood vlees op de zwarte lijst.
« Reactie #1 Gepost op: 28 oktober 2015, 19:30:13 »
Ik ben al heel wat angstige reacties op FB tegengekomen, waaronder mensen die nu denken dat het net zo gevaarlijk is als roken en asbest. Jammer dat de meeste media zulke onderzoeken niet weten te vertalen naar cijfers die mensen wel snappen.

Het risico is iets verhoogd als je meerdere keren per week bewerkt vlees eet. Ipv 6 procent wordt het dan 7 procent. De risico's bij roken liggen op een paar 100 procent (ff uit mijn hoofd).

Of het juist deze bewerkte vleessoorten zijn die schuldig zijn aan de lichte verhoging, is niet duidelijk. Mensen die veel van deze spullen eten, zullen ook minder veel bewegen, meer drinken, meer roken, over het algemeen dus ongezonder leven. Het is simpelweg niet mogelijk om bij dit soort kleine risicoverhogingen 1 voedingsmiddel aan te wijzen dat de schuldige is. Daarnaast gok ik zo dat al die bewerkte vegaburgers net zo veel risico met zich meebrengen.


Verder gaf Denise Minger in haar boek Death By Food Pyramid een paar jaar geleden nog een aantal redenen voor de iets verhoogde kans op kanker bij bepaalde vleessoorten: o.a. we eten selectief, alleen bepaalde stukken vlees. Geen eng orgaanvlees, weinig gelatine, we koken geen soep meer van botten. In deze onaantrekkelijke onderdelen zitten weer andere stoffen die de minder gunstige stoffen uit spiervlees kunnen opheffen. Verder gaf ze nog aan dat ook het verhitten van vlees risico's met zich meebrengt, het zou allemaal minder well done mogen zijn (of hoe vleeseters dat ook noemen).

Denise Minger heeft een interessante site en zit niet vast aan een denkbeeld qua eten. Ze at ooit low fat raw vegan wat haar haar gezondheid en haar gebit kostte. Tegenwoordig eet ze weer grotendeels vegan en rauw, maar met af en toe vlees of vis. Ze werd enkele jaren geleden in de foodsciencewereld bekend toen ze de China-study keihard onderuit wist te halen qua statistieken: http://rawfoodsos.com/