Vegatopia Forum

Veganistische basiskookboeken

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #20 Gepost op: 07 december 2008, 22:15:41 »

Voor de mensen die lekker willen eten zonder dierlijke producten zouden eens de boeken van Sarah Kramer en Tanya Barnard moeten bekijken..

"La Dolce Vegan", "How it all Vegan", "Garden of Vegan".... Ze zijn moeilijk te krijgen (wel via internet natuurlijk). Ik weet dat ze in Amsterdam te koop zijn bij Kookboekenleslokaal de Sperwer (Gerard Doustraat 226) en in Utrecht bij de Rode Rat (Oude Gracht 65)


Ik heb vrijdag "How it all Vegan" besteld via bol.com. Ik ben benieuwd. Heeft er iemand ervaring mee?

http://www.vegatopia.com/kokenenzo/zoeken.php?misc=search&subaction=showfull&id=1216027080&archive=&cnshow=news&ucat=1&start_from=&

Jippia

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #21 Gepost op: 22 mei 2009, 13:27:45 »
@ Schanulleke: heb je al wat uit How it all vegan! gemaakt? Hoe is het jou bevallen?

Schanulleke

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #22 Gepost op: 23 mei 2009, 09:20:18 »
@ Schanulleke: heb je al wat uit How it all vegan! gemaakt? Hoe is het jou bevallen?

Naar aanleiding van jouw vraag bij deze maar een kleine 'recensie' van How it all vegan! ;D

De onderstaande recepten heb ik inmiddels gemaakt:

- Vegetable medley kugel (blz. 96): was wel oke, maar ik zou het niet zo snel weer maken, want er gaan matzes doorheen. Die zijn vrij flauw, waardoor het 'sausje' dat ontstaat ook vrij flauw is.
- Sarah's delicious chili (blz. 101): was lekker, maar eigenlijk is het recept niet zo verrassend, want ik maak mijn chili zelf meestal ook al met deze ingredienten.
- Kieran's favourite rice (blz. 109): mijn favoriet! Heb in mijn eentje bijna de hele pan opgegeten.
- Jen's chocolate cake (blz. 146): vond ik erg klef en een beetje flauw.
- Tofu mayonnaise (blz. 157): qua smaak was die oke, maar ik kon de tofu maar niet glad krijgen. Ik bleef kleine korreltjes houden, waardoor de structuur heel vreemd was. Zou hem niet nog een keer maken.

Het is absoluut een leuk boek om in te bladeren, maar de drempel om iets te maken ligt (voor mij althans) vrij hoog, in de eerste plaats omdat het een Engelstalig boek is. Maar met een goed woordenboek kom je wel een heel eind! Een groter nadeel vind ik het feit dat er andere inhoudsmaten worden gebruikt (cups, tablespoons en teaspoons). Ik heb toevallig cups e.d. in huis, maar wie dat niet heeft, zal ze speciaal moeten aanschaffen. Er staat wel een omrekentabel in het boek, maar dan moet je dus eerst alle hoeveelheden gaan omrekenen en dan duurt het hele proces weer langer. Bovendien krijg je dan soms hele rare hoeveelheden. Staat er in een recept dat je een pound tofu nodig hebt, dan is dat omgerekend 454 gram. Als je dat gaat afronden, dan zijn de verhoudingen al snel zoek.
Verder staan er regelmatig ingredienten in die hier in Nederland niet bekend zijn of op zijn minst moeilijk verkrijgbaar. Want wat moet ik me voorstellen bij Braggs? Of bij Graham Crackers? En wat als er in het recept onderscheid wordt gemaakt tussen firm tofu, medium tofu, soft tofu en silken tofu? Ik ken maar een soort tofu. (Ik heb het vermoeden dat bovengenoemde tofu mayonnaise om die reden ook mislukt is.) Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de verschillende soorten pompoen die worden gebruikt (kuri, kabocha, butternut, acorn en spaghetti squash). En dan is er ook nog het onderscheid tussen baking powder en baking soda. Met wat surfen op internet kom je een heel eind, maar het kost wel tijd en dan wordt de drempel zoals gezegd wel steeds hoger.
Wat de recepten betreft: er staat veel variatie in. Brood, soep, ontbijtjes, kindersnacks, sausjes en dips, warme maaltijden, gebak, salades, sapjes en drankjes... Wat wel weer jammer is, is dat er in een aantal recepten verwezen wordt naar andere recepten. Dan moet je bijv. eerst de tofu mayonnaise al gemaakt hebben voordat je aan de salade kan beginnen. Ander nadeel: er wordt heel veel met tofu en sojaprodukten gewerkt en dat vind ik een afknapper. Bij veganisme denken veel mensen meteen aan tofu en dit boek bevestigt dat idee wel een beetje. Volgens mij had wat meer fantasie geen kwaad gekund.

Conclusie: het is een leuk boek om doorheen te bladeren, om te lezen, om inspiratie op te doen en om zo nu en dan eens iets uit te maken, maar het predicaat 'basiskookboek' verdient het niet.

Offline Dame Noire

  • ***
  • 326
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #23 Gepost op: 23 mei 2009, 11:23:09 »
Jammer dat het wat tegenvalt...
Volgens mij had je de mayonaise met silken tofu moeten maken (volgens mij heeft een redelijk grote toko dat wel), die kun je in de blender heel 'romig' en glad krijgen. Ik ken het cup-probleem (haha, moet nu even aan iets anders denken ;)) want ik was zo stom om de Amerikaanse en niet de Engelse versie van Vegan with a Vengeance te kopen.
Wat betreft de overige producten die je noemt, geloof ik dat Braggs een soort eivervanger is, maar die heb ik in Nederland nog nooit gevonden. Graham crackers zijn vergelijkbaar met Digestives. Qua pompoen kun je volgens mij gewoon wat doen, ik proef in ieder geval geen verschil tussen pompoen (pumpkin) en kalebas (butternut squash, als ik het goed heb). En volgens mij is kabocha zo'n groene pompoen, maar dat weet ik niet zeker.
Overigens geloof ik niet heel erg in het principe van een basiskookboek, hoewel ik wel heel erg in de verleiding kom 'de dikke vegetarier' te kopen. Maar ja, die prijs..

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #24 Gepost op: 23 mei 2009, 12:54:02 »
Ik dacht dat Braggs liquid smoke was?

Helemaal niet bij stilgestaan dat je cups natuurlijk ook kan kopen, scheelt een boel omrekenwerk. Misschien ook maar eens aanschaffen!


Edit: Braggs is liquid aminos (http://www.bragg.com/)! Komt wel vaker voor bij vegan-recepten. Je kan het vervangen door soyasaus of tamari.

Wil je weten wat andere ingredienten zijn en hoe je ze evt. kan vervangen, dan is dit een onmisbare site: http://www.foodsubs.com/
« Laatst bewerkt op: 23 mei 2009, 12:58:22 door Hizikigrrrl »

Schanulleke

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #25 Gepost op: 23 mei 2009, 15:12:01 »
Volgens mij had je de mayonaise met silken tofu moeten maken (volgens mij heeft een redelijk grote toko dat wel), die kun je in de blender heel 'romig' en glad krijgen.

Zo'n donkerbruin vermoeden had ik al. Hoe dan ook, op dezelfde pagina staat ook een recept voor mayonaise op basis van sojamelk. Die ga ik binnenkort uitproberen. (Ik heb de komende week vrij, dus volop tijd om te experimenteren in de keuken. ;D Komt er normaal nooit van.) De ingredienten heb ik net in huis gehaald.

Ik dacht dat Braggs liquid smoke was?
Edit: Braggs is liquid aminos (http://www.bragg.com/)!

Maar what on earth is liquid smoke dan? Dat kom ik namelijk ook tegen in een paar recepten. Vloeibare rook? :-\ Klinkt niet erg smakelijk...

Helemaal niet bij stilgestaan dat je cups natuurlijk ook kan kopen, scheelt een boel omrekenwerk. Misschien ook maar eens aanschaffen!

Ze schijnen bij de Bijenkorft te worden verkocht.

Kiwi

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #26 Gepost op: 23 mei 2009, 15:37:19 »
Ze schijnen bij de Bijenkorft te worden verkocht.

Ja, klopt, de mijne komen bij de Bijenkorf vandaan! Ze zijn erg mooi, maar waren best wel duur. Volgens mij heb ik ze daarna ook al (goedkoper) bij andere winkels zien liggen (Blokker, Marskramer e.d.).

Offline Carmen San Diego

  • ***
  • 266
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #27 Gepost op: 02 augustus 2009, 18:45:05 »
Ikea heeft ze inmiddels ook en anders even langs een gespecialiseerde kookwinkel.

Heb pas Veganomicon gekocht en daar staat ook alles in cups e.d. in. Maar op zich is het wel makkelijk, geen geklooi met weegschaaltjes en maatbekers. Gewoon even een kopje bloem scheppen, klaar.

En butternut squash is een flespompoen.

Baking powder is bakpoeder (gewoon uit de supermarkt), baking soda is sodiumbicarbonaat (verkrijgbaar bij de toko).

Silken tofu zal de biologische supermarkt ook moeten hebben. Heb het bij Gimsel iig gewoon in het koelvak gezien.
« Laatst bewerkt op: 02 augustus 2009, 18:46:46 door Carmen San Diego »

Jippia

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #28 Gepost op: 26 augustus 2009, 13:58:16 »
De boeken van Linda Majzlik hebben in ieder geval ook metrische hoeveelheden (dus 1oz/25gr) erbij vermeld, dat is erg handig.

Offline Fynnya

  • ***
  • 432
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #29 Gepost op: 10 maart 2010, 10:55:03 »
Ik heb zelf meerdere veganistische kookboeken, en die waar ik het meest enthousiast over ben is Veganomicon. Wat een fantastisch boek!! Meer dan de helft van de recepten die ik geprobeerd heb, behoorden na het proeven meteen tot mijn lievelingsrecepten! Ze zijn gewoon echt ontzettend lekker. De veganistische 'kaassaus' (zonder kaas of nepkaas) en de burgers van kidneybonen zijn recepten die nu tot mijn standaard behoren en waarvan ik me afvraag hoe ik ooit zonder heb gekund.
Ook genoeg lekkere, luxe gerechten die je kan serveren voor niet-vega bezoek. Extreem simpele in-een-kwartier-klaar recepten staan er niet in geloof ik, maar ach, dat soort recepten kan je zelf wel bedenken. 
Echt een superaanrader. Het is een flink boek, meer dan 250 recepten, en voor zoveel recepten echt niet duur (25 euro).
Enige nadeel is dat het inderdaad Amerikaans is, dus af en toe moet je opzoeken wat een ingredient is, en natuurlijk de Amerikaanse maten. Maar dan plak je gewoon een briefje op de eerste bladzijde, met hoeveel een cup, oz, en graden in Fahrenheit is, en dan is het geen probleem meer.
Het heeft weinig foto's, maar is wel echt superleuk geschreven, heel grappig.
Dus mensen die echt lekkere veganistische maaltijden willen leren koken, zou ik absoluut dit boek aanraden.

Schanulleke

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #30 Gepost op: 15 januari 2011, 20:11:10 »
Ik heb vandaag tijdens een dagje Amsterdam een veganistisch kookboek op de kop getikt bij De Slegte: The Vegan Kitchen (auteur: Freya Dinshah). Tijdens de treinreis terug naar huis heb ik er al wat in gebladerd. Er staan zo op het eerste gezicht wel wat leuke recepten in. Zijn er hier toevallig mensen die dit boek ook in huis hebben en die me misschien wat recepten kunnen aanraden?

Nog een tip voor mensen die graag een veganistisch kookboek willen kopen, maar liever niet via internet bestellen: bij de American Book Store (zit tegenwoordig op het Spui 12) hebben ze een heel behoorlijk aanbod van veganistische kookboeken (o.a. Veganomicon, Viva Vegan, Eat drink and be vegan). Wel allemaal Engelstalig natuurlijk.

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #31 Gepost op: 15 januari 2011, 20:32:12 »
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #32 Gepost op: 15 januari 2011, 21:45:18 »
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Het zit je wel behoorlijk dwars, geloof ik.
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #33 Gepost op: 15 januari 2011, 22:05:42 »
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Het zit je wel behoorlijk dwars, geloof ik.

 ;D

Schanulleke

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #34 Gepost op: 16 januari 2011, 22:31:23 »
Je kunt bij iedere boekhandel die boeken bestellen, als je niet in A'dam woont/komt.

Mijn tip was bedoeld voor mensen die niet een boek willen kopen voordat ze er in hebben kunnen bladeren.  ;)

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #35 Gepost op: 17 januari 2011, 00:00:35 »
Ah ;)

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #36 Gepost op: 17 januari 2011, 10:03:44 »
Nog een tip voor mensen die graag een veganistisch kookboek willen kopen, maar liever niet via internet bestellen: bij de American Book Store (zit tegenwoordig op het Spui 12) hebben ze een heel behoorlijk aanbod van veganistische kookboeken (o.a. Veganomicon, Viva Vegan, Eat drink and be vegan). Wel allemaal Engelstalig natuurlijk.

Ik vind dit een hele fijne winkel maar wel belachelijk duur. Mijn tip is dus: ga naar ABC en blader daar de boeken door. Als ze bevallen bestel je ze vervolgens voor de helft van de prijs bij de Bookdepository  ;D

Edit: ABC zit trouwens ook in Den Haag, alleen weet ik niet of ze daar ook zoveel vegan kookboeken hebben. Bij die in A'dam werkt een veganist namelijk, dat zal wel schelen ;)
« Laatst bewerkt op: 17 januari 2011, 10:05:48 door M. »

Schanulleke

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #37 Gepost op: 27 januari 2011, 09:44:32 »
Bij de New English Bookstore in de Kalverstraat verkopen ze deze. Een behoorlijk dik boek voor een leuke prijs (€ 10,-). Ik heb er even vlug doorheen gebladerd, maar het zag er leuk uit. Veel mooie foto's en plaatjes.

Edit: de New English Bookstore zit in de Kalverstraat, op nr 223.
« Laatst bewerkt op: 27 januari 2011, 10:08:42 door Sch@nulleke »

Ananas

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #38 Gepost op: 31 januari 2011, 22:48:30 »
Ik vind Vegan on the Cheap van Robin Robertson een heel fijn basiskookboek. Veel recepten die zoals de titel al voorspelt niet veel kosten, wel smaakvol zijn en vaak makkelijk te bereiden. Ook recepten voor simpel zelf mayonaise, sour cream, seitan en dat soort dingen te maken.

Ook Vegan With a Vengeance is een goed basiskookboek.

Re:Veganistische basiskookboeken
« Reactie #39 Gepost op: 26 mei 2011, 00:23:07 »
Heb er laatst een gekocht bij de Rooie Rat in Utrecht. Erg goede boekwinkel ook trouwens...maar dat even tussen door....

Het is "Another Dinner Is Possible". Leuk, vlot geschreven, tips voor vervangingen van ei ed. en bordenvol simpele recepten. Ook nog eens een boel informatie over koken voor grote groepen. Echt een aanrader.