Hello,
Ik ben zelf geen veganist, maar kook zeker geregeld zonder dierlijke producten. Daarnaast hou ik van boeken, dus ik heb ook een aantal vega kookboeken in huis. Ik kook er nooit letterlijk uit, maar gebruik ze als inspiratiebron. Graag tik ik hier wat tips en recensies. Ik hoop dat je er wat aan hebt!
Overigens is het boek waar ik het meest uit haal een 'boek over eten', dus niet helemaal een kookboek. Wat je eet ben je zelf, van Gillian McKeith. Ja heel erg, ik ben erin getrapt, een boek gekocht naar aanleiding van een tv-programma. Maar ze is ook zo LEUK. En ze werkt vooral met planten, geen zuivel, af en toe vis, en dat is weg te laten of te vervangen.
Goed, zie hieronder voor twee recensies!
Grts
Wabi Sabi
Een ontzettend aan te raden serie veganistische kookboeken is de serie 'A vegan taste of...' door Linda Majzlik. Ik wil al een tijdje 'A vegan taste of Greece' kopen. Zelf had ik op mijn werk eens 'A vegan taste of East Afrika' in mijn handen. Recensietje?
A Vegan Taste of East Africa.
Linda Majzlik
Jon Carpenter Publishing, Oxforshire 2005.
ISBN 1-897766-97-1. Prijs E 14,49.
Een hele serie Engelstalige veganistische kookboeken heeft Linda Majzlik op haar naam staan. Uit alle hoeken van de wereld verzamelde ze veganistische recepten. Zo zijn er 'A vegan taste of...' boeken over Griekenland, Italïe, Frankrijk, India en Mexico, maar ook de Cariben, Oost Europa, Noord Afrika en het Midden Oosten. En de serie groeit. Niet lang geleden verschenen de delen Thailand, Centraal Amerika en Oost Afrika.
Voor het laaste boek heeft Majzlik recepten bijeen gezocht uit landen als Sudan, Djibouti, Somalië, Uganda, Rwanda en Tanzania. Het lijkt lastig om je iets voor te stellen van eten uit die streken. Bovendien is het kookboek zo eenvoudig, dat er geen foto's van de gerechten bij staan. Geen kleurendruk dus, weinig illustraties, maar des te meer recepten. En die nodigen zeker uit tot koken. Het boek slaat niets over: soepen, hoofdgerechten, snacks, salades, granen, groentes, brood, sauzen, desserts, gebak en dranken.
Een no-nonsense kookboek met een korte, heldere inleiding over het traditionele eten van Oost Afrika. Ook de traditionele hollander die van stevige stamppot houdt, zou wel eens aan zijn trekken kunnen komen: veel gerechten zijn namelijk nogal zwaar, door ruim gebruik van zetmeelknollen, peulvruchten, granen en noten. De overvloed aan ideeën in dit boek, maakt benieuwd naar de andere boeken, en geeft het geruststellende idee dat je ook als veganist in je keuken talloze gerechten uit de hele wereld kunt bereiden.
Ook een erg leuk vega-kookboek is het volgende.
The vegan cookbook
Nicola Graimes
Anness Publishing, London, 2000
ISBN 0754802329
Of veganistisch eten lekker is, dat valt niet te betwijfelen. In dit kookboek, een opvallend hardcover kookboek met kleurrijke foto's en losse omslag, ziet veganistisch eten er in ieder geval heerlijk uit! Het boek staat boordevol kleurenfoto's van een goede kwaliteit. De tussenfases van de recepten zijn zelfs in kleur geïllustreerd. Doorgaans is het dan de vraag hoe goed de inhoud is.
De inleiding, die een groot deel van het slanke boek in beslag neemt, geeft een goede voorbereiding op een veganistische levensstijl. Alles met betrekking tot veganisme komt voorbij: wat is het en waarom zou je, uitleg over voedingswaarde, ideeën voor dagmenu's, wat bevat dierlijke ingrediënten, hoe ei en zuivel te vervangen, wat is onmisbaar in een vega-keuken. En ook de lastige verhouding tussen veganisme en zwangerschap, kinderen, familie en vrienden.
Een detail in de inleiding dat storend kan werken, is de bewering dat ons gebit en spijsverteringsstelsel ontworpen zijn voor het veteren van puur plantaardig voedsel. Dit valt te betwisten, waardoor overige beweringen aan geloofwaardigheid kunnen verliezen. Bovendien is zo'n claim vaak niet nodig in het overtuigen van mensen. De recepten zien er smaakvol genoeg uit.
Het boek bevat slechts 50 recepten, maar een brede selectie. Van conventionele voor- bij- en hoofdgerechten, tot soya-ijs, olijvenbrood en kwarktaart. Graimes boek is niet te krijgen via bol.com, maar daar is wel 'Vegan Cooking' van haar hand te koop. Op dit moment voor E12,99, een stuk minder dan de twintig euro die ik voor dit boek betaalde. En waarschijnlijk net zo goed de moeite waard.