Little gem en romaine zijn het meest populair hier en niet alleen vanwege een zekere voorliefde voor caesarsalade. Smaak + crunch = fijn.
Ijsbergsla gebruiken we meer voor de textuur. Het heeft wat meer smaak als je het vooraf snijdt en een tijdje gekoeld laat liggen. Gooi er dan wat warms op en het lijkt ergens op. Gaat hier met name op burgers en in wraps enzo. Of dungesneden door een aziatisch soepje of met wat in reepjes geknipte nori om een snel zeewierslaatje wat op te bulken.
Botersla vind ik geniaal met mayonaise-achtige dingen en ei, zeker op een broodje gezond. Dan ga ik wel voor bio, want die smaakt echt beter. Veldsla komt minder vaak, maar ook met zulk soort dingen op tafel.
Spinazie gaat eigenlijk alleen als er wat over is door de salade hier. Jammer wel, want ik moet nog steeds terug denken aan de combi met aardbeien en avocado met maanzaaddressing. Die moet ik maar weer eens na proberen te maken.
Op rucola ben ik afgeknapt nadat ik het een tijd lang echt minimaal 2x per week at. Ik vind het een soort onaangename scherpte hebben, maar zo'n een keertje ergens door heen is nog wel ok. Alleen zit je dan met zo'n grote bak en die moet dan weer op, dat is me eigenlijk teveel. Meest gegeten op een broodje denk ik.
Lollo rosso, lollo biondo, die ene met die wortel er nog aan bij de AH e.d., eikebladsla komen weinig op tafel hier. Niet zo interessant, maar wel fijn om eens af te wisselen als in het zomerseizoen meer salade op tafel komt. Ik moet zeggen dat ik er meer waardering voor heb gekregen toen ik een tijdje zo'n biogroentetas had en dit soort dingen erin zaten.
Die bakjes met mix, mizuna, jong bietenblad enzo komen net wat vaker mee.
Witlof eten we voornamelijk warm. Inmiddels eet mijn lief wat meer bitter spul en een tijdje terug beviel een salade met appel en mandarijn erbij hem wel. Radicchio aten we daarom eerst eigenlijk nooit, maar laatst beviel de combi met artisjok en sinaasappel erg goed bij een tapasetentje. Ik wil nog steeds een keer radicchiorisotto maken.
Radijsblad is lekker fris, maar het blad op zichzelf vind ik ietwat vreemd aanvoelen op mijn tong. Ik gooi het dus eigenlijk alleen fijn gesneden ergens doorheen. Ook door warme dingen, zoals gebakken spinazie bijvoorbeeld. Het wat grotere bietenblad eigenlijk ook alleen warm.
Postelein al een tijd niet meer gegeten, maar het viel laatst toch wel erg in de smaak bij meneer Bast op Iraanse wijze in yoghurt. Nu de zomerpostelein eraan komt, gaan we die ook eens door de sla doen.
Verder wil ik weer eens iets met lamsoor doen, maar die heb ik al een tijdje niet meer gespot. Wel ezelssla oid, maar die kon ik op dat moment niet meenemen.