Er blijken ook weinig van de vele honderdduizenden vegetariërs de overstap te wagen. Dat verwondert me eigenlijk pas erg. Omdat de motiveringen toch overlappen en de te overbruggen kloof veel kleiner is. De vraag is dus: waarom stappen vegetariërs zo weinig over naar veganistisch? Hoe denken vegetariërs daarover?
* cultureel: Nederland is vanouds gewend aan zuivel en eieren, supermarkten hebben hele koelafdelingen vol met zuivel. Ze eten het vrijwel de hele dag door in allerlei vormen en moeten echt gaan nadenken om daar uit te stappen, uit dat patroon.
* gezondheid: Veel Nederlanders denken ten onrechte nog steeds dat zuivel en eieren gezond zouden zijn, terwijl het wetenschappelijk allang is aangetoond dat dierlijke vetten de aderen doen dichtslibben (>> hart- en vaatziekten) en kankerverwekkend kunnen zijn.
Bij karnemelk en kleine hoeveelheden yoghurt (evt aangelengd met water) geldt dat weer veel minder.
* zuiverheid: Waar vlees, vis en zelfs eieren iets engs hebben dat met bloed en dood te maken heeft, geldt dat niet voor zuivel. Je spreekt niet voor niets van "het land van melk en honing" alsof melk en honing de meest zuivere en kostbaarste voedingsmiddelen zouden zijn.
* meer verborgen leed: Het dierenleed dat de productie van eieren en zuivel veroorzaakt, spreekt letterlijk minder tot de verbeelding; men kan zich er minder bij voorstellen dan bij een bloederige afslachting.
Maar de laatste jaren raken mensen beter geinformeerd en zie je zelfs types als Boele Ytsma de overstap maken naar een volledig plantaardige voeding.
Ik denk dan ook dat de aantallen steviger groeien dan voorheen.