Bij mij staat behalve het dierenleed, het milieu (weet u welke gevolgen intensieve [melk]veehouderij voor het milieu heeft?) o.a. ook eigen gezondheid hoog in het vaandel. Denk ook eens aan antibiotica, hormonen etc. etc.! Gelukkig is zo goed als alle biologische kaas wel vegetarisch gestremd, en die kalfjes worden in ieder geval niet gelijk bij de moeders weggehaald, en hebben een veel beter leven!
Namens de gehele kaas-producerend wereld wil ik hierbij even opmerken dat het stremsel welke uit de lebmaag van kalveren gehaald wordt niet de reden van slachten van deze kalveren is. Het is een nevenproduct
Het is bij wet verboden kalveren (dieren in het algemeen) te slachten voor oogsting voor een minimaal lichaamspercentage.
Binnen Europa beschikken wij over slechts één mogelijkheid van vegetarisch stremmen, dit is de stremmingsvariant met Plantenextracten. Bij de Microbiologische variant wordt de bacterie ge'injecteerd' met een runder-gen en dus mag deze variant in veel landen niet gezien worden als een 100% vegetarische variant.
Buiten Europa is er een stremmingsvariant te vinden welke goedkoper is dan de stremmingsvariant met Plantenextracten, dit is een door een aziatisch onderzoeksbureau ontwikkelde technologie welke gebruik maakt van GMO's (Genetisch Gemodificeerde Organismen). Dit is dan ook de reden dat deze techniek in Europa niet gebruikt wordt.