We gaan naar de Baltische Staten, gebied met veel soep. Ik verbaas me altijd over gasten die zeggen: die soep heb ik nog nooit op. Brabants, niet op, nooit gegeten. Ach. En dan: mag ik het recept. Komop.
Hier dus een oerrecept. Neem vloeistof, water, melk, thee koffie, ondermelk.
Nu even oppassen en je verstand gebruiken. Hoewel. Ik denk koffie met knoflook en aubergine kan best smakelijk zijn. Dus, ik herhaal, neem een vloeistof, doe maar melk of water. Kook iets erin, fijngesneden. Ui, knoflook. Prei, brood. Maak af op smaak.
Nog oerder: vloeistof en iets vasts koken, op smaak brengen met zout of kruiden of beide. Koud of warm serveren. Oer.
Vandaag knoflooksoep in ondermelk met wat venkel, salie, paprika/ gebakken aubergine/, boekweit/, gebakken haloumi, salade van biet en venkel.