Ooit gehoord van het gerecht cholera? Het is een groententaart, een dichte quiche. Maak quichedeeg, deel het in een groter en een kleiner stuk. Bedek een springvorm helemaal met het grote stuk. Vul op met een mengsel van geprakte aardappel, gekookte ui en prei, knoflook,eventueel wat gekookte wortel en bloemkool,appel erbij kan ook. Bedek het geheel met het kleine stuk deeg en bak het geheel in de oven.
Verhaal is dat men tijdens een cholera-epidemie het huis niet uit durfde en zich met eten behielp met wat er in huis was. Andere volksetymologie: in Walliserdeutsch heet ruimte voor kolen in de keuken Cholära en men bakte de groententaart in een kolengestookte oven. Het bakprodukt vernoemde men naar de kolenruimte.
Vorige week waren we nog daar in de Alpen, op 2000 m, in het dorp Betmmeralp en aten daar die Cholera.
Hier in Nuenens dreven zijn er inmiddels boleten te snijden. Aten bouillon met knoflook, eikenboleet, ui, wortel, een Spaanse tortilla, kleine boletenragout, gemengde salade uit een AH-zakje aangevuld met knoflookbieslook, salie, rozemarijn (geitenpeper) en hondsdraf, allemaal uit de tuin. Vijgen (uit onze boom) en meloen (van AH) toe.