Daar u, Heer Niewied, tot de (chemische) essentie der dingen doordringt, zou u goed kunnen meewerken aan het "Kookboek dat alle Kookboeken overbodig maakt".
Dank. Hier dan nog een ter afronding en vermaak:
Groentebrood
• Volgens het WNT is het woord brood wellicht verwant met het Latijnse fruor, gebruiken, en ook met frümen, brij, frümentum, koren. Ook kan het afgeleid zijn uit het Griekse ú, dat is bakken, braden. De algemene betekenis zou dan zijn: het door vuur genietbaar gemaakte, toebereide, dat genuttigd kan worden. En wat maak je dan genietbaar? Gemalen al dan niet voorgekookte koren- of maïsbrij, al dan niet gefermenteerd, waar van alles aan kan worden toegevoegd. Broodvormen: wat je maar kunt bedenken van stok tot platte schijf, van bol tot blok. Begenadigde broodbakkers zijn de Turken.
Basisgedachte bij de bereiding: Groentebrood is een hartig gerecht bestaande uit meel of bloem van, bijvoorbeeld tarwe of maïs, vermengd met wat fijngemaakte ruwe of gebakken of gekookte groente, gegist en in een bakblik of ‘vloer’ gebakken in een oven bij rond 200 oC.
Daarna is het verstandig het zetmeel te laten retrograderen door het baksel enkele uren te laten rusten. Door de hitte verbroken zetmeelstructuren herstellen zich dan en het brood krijgt zo een betere beet.
Mogelijke benodigdheden: Meel, bloem, zout, water, yoghurt, melk, gist, groenten, knoflook, ui, kruiden, specerijen…
• Toegift voor Tertia:
Hakplank, combimagnetron met hete lucht, keukenmes, magic bullet. Wortel, bloemkool, restje nasi goreng waarin veel gebakken knoflook, zout, rode tandoori masala, grauwe garam masala, bouillonpoeder, volkorenmeel, tarwebloem, zout, Mediterraan kruidenmengsel (tijm, basilicum, rozemarijn). Wortel en bloemkool fijndraaien met magic bullet, gesloten 1 minuut in magnetron koken, uitwasemen. Meel en bloem aanroeren met wat water waarin gist plus theelepeltje marmite (voor de aminozuren om de gist snel te laten groeien). Wortel en bloemkool erbij, even kneden, laten gisten. Massa overbrengen in geolied en met paneermeel bestoven bakblik, in rond drie kwartier bakken in heteluchtoven bij 175 oC. Laten retrograderen.