Een menu want we krijgen gasten. Maar eerst iets anders. Hier in het dorp woedt de jaarlijkse triatlon. Het erge ervan is een man met een luidspreker die kromtaal bast, overbodige mededelingen bazuint, mijlen ver te horen.
Kromtaal: maar kijk nu eens naar het menu dat we vanavond onze twee gasten voorzetten:
i. Maleis-Surinaamse salade met aardappel, gebakken tofu en pete, sla, komkommer, pindasaus, krupuk
ii. Soep Gregorius getrokken van ui, knoflook, dille, venkel, gember en wortel, gemixed en gepasseerd
iii. Gefrituurde balletjes van maïs-boekweitgruttenpolenta, gefrituurde camembert, worteltjes, dadels en venkelsnippers in witte wijn gestoofd, bietencarpaccio met walnootsaus
iv. Dessert wellicht
Kan zijn dat er kromspelling in zit, maar ik wijs op dat woord 'gepasseerd'. Dat is typische keukenontaal. Gezeefd, gefiltreerd wellicht. Maar nu: we spreken Frans, dus passeren we de soep. Kom maar lekker langs.
Passeren, braiseren, blancheren, robusteren, brûleren, mignoneren, saigneren, carpaccio in plaats van dun plakje of plaatje zoals men in Brabant kalt..bouffez bien.
Heer Christiaan: die boekweitgrutten: prima hoor.