Mengen en roeren: Mooi, leuke reacties. Ik heb dat maken van zeep, inkt etc. altijd geassocieerd met scheikunde, en daar ik zulke boeken niet bezat, noch dingen om iets te mengen en te roeren, heb ik me er nooit in verdiept. En toen ik chemicus was, heb ik me weer met andere zaken bezig gehouden. Ja, leek soms wel een beetje op mengen en roeren, maar dan zeer specialistisch en ingewikkeld. Moeilijker dan eten koken.
Maar, het loopt tegen kerst en mijn vrouw leest voor uit de krant dat je in Düsseldorf op de kerstmarkt zo leuk Reibkuchen kunt eten. Reibkuchen, Rösti, Kartoffelpuffer. Lekker, maar ik vraag me altijd af of ze die in Duitsland niet in Schmalz (reuzel bakken). En in Zwitserland ahdden ze als aardigheidje opeen spek in de Rösti gedaan. Het is soms moeilijk met al die frutsels. Ook in Duitsland: Rosenkohl ston op het menu (spruitjes). Ik bestel en wham, spek zat erin. En nog verontwaardigd die lui dat ik dat niet wilde.
Vraag aan heer Eelco: die Reibkuchen op de kerstmarkten: in Schmalz of keurig in olie?