Wat ik zelf een goede tip vond voor vegan-kazen op de pizza, is dat je ze niet bovenop de vulling, maar direct op de tomatensaus, onder de groente moet aanbrengen. De meeste vegan-kazen drogen namelijk snel uit, en dan zijn ze minder lekker. Een andere optie is, om ze pas aan het einde van de baktijd van de pizza toe te voegen.
Ik maak zelf graag pizzakaas van gepureerde cashewnoten: 1/2 kop voorgeweekte rauwe cashewnoten, 1/3-1/2 kop water, 2 theelepels tapiocameel of maizena, 2 theelepels azijn, 1 eetlepel gistvlokken, 1 theelepel miso, 1/3 theelepel zout. Alles in de blender of foodprocessor pureren tot een dikke gladde saus, en dat in hoopjes op de pizza scheppen.
Tofu ricotta en pesto zijn ook heel lekker op pizza. Tofu ricotta is een mengel van verkruimelde tofu, gistvlokken, zout, olijfolie en eventueel knoflook en basilicum.
Cheezly kaas vind ik ook wel okay, maar zelfgemaakte kaas vind ik lekkerder en het is veel goedkoper