een natuurarts adviseerde mij om wel wat als vervanging te gebruiken en dat kan je vinden in bijv lijnzaad(olie) als je geen vis eet.
Zo zit lijnzaad bomvol omega-3 vetzuren, die gezond zijn voor uw lichaam. Zo helpen deze omega-3 vetzuren de kans op hart- en vaatziekten verkleinen
Vissen kunnen EPA en DHA niet zelf maken, maar halen die weer uit algen. Tegenwoordig worden deze langeketenvetzuren ook geïsoleerd uit (gekweekte) algen en toegepast in supplementen, medicinale preparaten en voor toevoeging aan voedingsmiddelen. In vlees en eieren kunnen ook kleine hoeveelheden EPA en DHA voorkomen. De gehaltes kunnen sterk variëren en zijn afhankelijk van het gebruikte voer.
Het lichaam maakt ook zelf EPA en DHA aan uit ALA. Wie veel ALA-rijke oliën of producten eet, zoals producten waarin raapzaad (canola) of lijnzaadolie is verwerkt, zal meer DHA en EPA maken. Het is echter nog onduidelijk hoeveel ALA in het lichaam wordt omgezet in EPA en DHA, en of dit voldoende is.
Er zijn sterke aanwijzingen dat de inneming van voorgevormd EPA/DHA via de voeding, zoals aanwezig in (vette) vis, belangrijk is voor een goede voorziening, en extra bescherming geeft tegen hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert daarom 2 keer per week vis te eten, waarvan ten minste 1 keer vette vis. Dit levert de geadviseerde hoeveelheid visvetzuren van 450 mg/dag.