Vegatopia Forum

Succesrecepten

0 leden en 4 gasten bekijken dit topic.

Re:Succesrecepten
« Reactie #40 Gepost op: 17 april 2012, 00:48:12 »
Bedankt voor het kip Siam zonder kip en doos recept! :) Ben benieuwd! *slaat recept op*

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #41 Gepost op: 17 april 2012, 07:17:45 »
Probeer de quorn/tofu tonight dan ook een keer. 
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #42 Gepost op: 17 april 2012, 21:28:50 »
Hoi Blue! Je brengt me op een idee, heb jij, of iemand anders hier, toevallig een succesrecept voor pindasaus? Ik heb er al (al!) twee verschillende geprobeerd, maar ben er niet tevreden over en de pinda's zijn ook nog niet op.
Ja hoor! Dit is een 'familierecept', [...], dus experimenteer vooral met wat je lekker vindt!

Pindasaus (satehsaus) voor ongeveer 4 personen (originele recept)
- 4 eetlepels pindakaas (als je pinda's hebt; pureer ze in de blender met een scheutje arachide-olie (=pinda olie) en voilà! pindakaas!)
- ketjap manis
- licht bruine basterdsuiker
- sambal oelek
- water

Schep de pindakaas in een pannetje, doe een scheut ketjap manis erbij naar smaak. (Heb je wat te weinig gedaan, kan er altijd meer bij!), een eetlepel basterdsuiker, een theelepel (of 2, naar smaak) sambal oelek en ongeveer 100 ml water (kan altijd meer bij mocht de saus te dik worden).

[...]

Ik vind het zelf op deze manier het lekkerst:
ipv bruine suiker, een scheutje gembersiroop [...] en ipv water, een beetje melk. Kan ook 50/50.

Ik heb 'm gemaakt, lekker! Met ingang van nu hou ook ik van pindasaus, haha! Ik heb 't met de pinda's gedaan, want die had ik in huis (pindakaas ook, maar dan krijg ik de pinda's natuurlijk niet op en geroosterde pinda's ruiken lekker) deed er water en bruine suiker bij. Welke suiker bedoelde jij eigenlijk? Ik gebruikte nu dus lichte basterd suiker, maar ik bedacht me dat jij misschien ook wel rietsuiker kon bedoelen, of palmsuiker etc.
Ik gebruikte veel sambal en ipv siroop heb ik er een stukje geraspte gember ingedaan. Die gember deed 't 'm wel echt. Er ging ook nog wat citroensap in, wat Selly opperde. Voor de gein heb ik de hoeveelheid in 2'en gedaan. In pannetje 2 ging ook nog een lepel tahini, hihi. En dat was ook lekker. Anders, maar niet minder of meer. Gewoon even lekker, vond ik.

Re:Succesrecepten
« Reactie #43 Gepost op: 17 april 2012, 22:36:13 »
Lichte basterdsuiker doet mijn moeder er inderdaad altijd in! Wat fijn dat het zo goed in de smaak valt! :)
Pinda's of pindakaas maakt ook niet heel veel uit. Pindakaas is niets meer dan pinda's in een blender met eens scheutje arachide-olie (=pinda olie).
Leuk!

Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)? Ik heb de vega spekjes die de Vegetarische Slager verkoopt geprobeerd, maar die waren zo enorm gemarineerd met paprika-iets, dat ik er last van mijn maag van kreeg. (Ik kan slecht tegen paprika, paprikapoeder lukt wel in beperkte mate, maar dit was duidelijk teveel.)
Antoinette Hertzenberg gebruikt voorgebakken uitjes, maar dat kauwt echt heel anders dan spekjes. Ik ben meer op zoek naar dezelfde 'bite' dan naar dezelfde smaak.

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #44 Gepost op: 17 april 2012, 22:41:03 »
Vegaspekjes van AH, niet geschikt voor mensen die zoutarm willen eten.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Re:Succesrecepten
« Reactie #45 Gepost op: 17 april 2012, 22:48:27 »
Bedankt!  :D Dan neem ik die eens mee om te proberen.

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #46 Gepost op: 17 april 2012, 22:52:15 »
Evt. flink knapperig gebakken blokjes rooktofu (biowinkel) met zout bestrooid. 
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Succesrecepten
« Reactie #47 Gepost op: 18 april 2012, 10:19:56 »
Halloumi! Daar zijn al mijn omnivore familieleden zelfs nog meer dol op dan ikke...

Offline Aphyna

  • **
  • 73
Re:Succesrecepten
« Reactie #48 Gepost op: 19 april 2012, 00:38:45 »
Wat een leuke site!   :D

Avocado en mierikswortel smaakt erg leuk bij elkaar, dus wat ik vaak doe is... Avocado in 2, pit eruit. Kwak mayo in de holletjes, kleiner kwakje mierikswortel erbij, beetje roeren en voila, lekker hapje. Gewoon uit de schil lepelen. Eventueel beetje zout, knoflookpoeder en drupje citroensap erover, maar zonder dat allemaal is het ook al lekker!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #49 Gepost op: 19 april 2012, 00:41:35 »
Wat een leuke site!   :D

Avocado en mierikswortel smaakt erg leuk bij elkaar, dus wat ik vaak doe is... Avocado in 2, pit eruit. Kwak mayo in de holletjes, kleiner kwakje mierikswortel erbij, beetje roeren en voila, lekker hapje. Gewoon uit de schil lepelen. Eventueel beetje zout, knoflookpoeder en drupje citroensap erover, maar zonder dat allemaal is het ook al lekker!

Mijn eerste ervaring met avocado (op mijn 11e denk ik, op het nieuwjaarsdiner van mijn tante) was met een soortgelijk recept, alleen werd de avocado gevuld met Paturain. Ook erg lekker!


Btw: welkom Aphyna!

Offline Aphyna

  • **
  • 73
Re:Succesrecepten
« Reactie #50 Gepost op: 20 april 2012, 15:25:11 »
Dank!  :)

Nog een leuke is kool met kriek.

1 kleine of 1/2 grote kool (witte/rode/spits, maakt niet zo veel uit eigenlijk... groene niet geprobeerd) in gelijke parten hakken. In elke part 1-2 cocktailprikkers steken zodat het mooie parten blijven. Zonder cocktailprikkers lukt het ook, maar dan moet je wel zen zijn. Parten met wat olie op hoog vuur aan beide kanten beetje bruinen, en weer uit de pan.
Ui en wat tenen knoflook fijngesnipperd fruiten in diezelfde pan, flesje kriek erbij. Ik doe er nog graag een half bouillonblokje bij, of een schepje bouillonpoeder.
Dan de koolparten terug in de pan, deksel erop en tweede flesje kriek opdrinken tot de kool goed is :)

Eventueel te combineren met aardappel-knolselderij-puree, die hier ook vaak op tafel komt.
Dat is precies wat het lijkt... Aardappel en knolselderij in stukken, koken, afgieten en wat kookvocht bewaren. Tot puree stampen met wat van het kookvocht (of als je graag melk gebruikt in je puree, neem je melk). Ik doe er wat zout en uienpoeder bij, of kaas, of mosterd...

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #51 Gepost op: 20 april 2012, 15:49:58 »
Klinkt goed, Aphyna. Ik heb nog nooit kriek gehad, kun je de smaak ervan omschrijven?
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Aphyna

  • **
  • 73
Re:Succesrecepten
« Reactie #52 Gepost op: 20 april 2012, 16:24:44 »
Kriek is kersenbier :) het smaakt ook precies zoals het klinkt haha, zoetzuur fruitig met op de achtergrond nog de biersmaak. Bij duurdere merken proef je duidelijker kers, die zou ik niet verspillen aan de kool maar lekker zo opdrinken.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Succesrecepten
« Reactie #53 Gepost op: 20 april 2012, 19:23:52 »
Oe dat klinkt leuk!
En ik heb nog Terschellinger wilde kersenbier staan... :)
Sin chile, no tiene chiste!

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Succesrecepten
« Reactie #54 Gepost op: 21 april 2012, 10:15:08 »
Kriek, het enige bier waar ik niet erg gek op ben. Veels te zoet, maar misschien met kool koken, dat dat wel een fijn idee is  :)

Re:Succesrecepten
« Reactie #55 Gepost op: 21 april 2012, 14:48:30 »
Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)?
Zongedroogde tomaatjes of een rode paprika vind ik lekker door de andijviestamppot of zuurkoolstamppot :) Verder kan je bij zuurkool nog wat lekkere dingen doen zoals tijm en mosterd.

Offline RvO

  • ***
  • 286
Re:Succesrecepten
« Reactie #56 Gepost op: 21 april 2012, 23:50:38 »
Heeft iemand een goede vervanger van gerookte/gebakken spekjes (bijv. die men door de stamppotten doet)?
Zongedroogde tomaatjes of een rode paprika vind ik lekker door de andijviestamppot of zuurkoolstamppot :) Verder kan je bij zuurkool nog wat lekkere dingen doen zoals tijm en mosterd.

Naast de paprika ook vind ik ook een fijngesneden rood pepertje lekker.
Een beetje groen door de zuurkool oogt leuk. Het kan van alles zijn: rucola, andijvie, veldsla, sterrekers, etc.. Het gaat om de groene vlekjes, niet om de smaak, de zuurkool overheerst toch.