Vegatopia Forum

Succesrecepten

0 leden en 3 gasten bekijken dit topic.

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #20 Gepost op: 03 april 2012, 19:10:50 »
Stond die er ook tussen? Dat registreerde niet eens! ;)

Re:Succesrecepten
« Reactie #21 Gepost op: 03 april 2012, 19:16:37 »
excuus, iets te haastig gecopypaste en de trassi was ik vergeten dat die idd niet vega is. Dat ziet er ook zo onherkenbaar uit. Dan adviseer ik ook geen kroepoek erbij te eten! >.<

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #22 Gepost op: 03 april 2012, 19:18:36 »
Die ene kroepoek kan wel. Ik weet even niet meer hoe die heet.

Re:Succesrecepten
« Reactie #23 Gepost op: 03 april 2012, 19:38:29 »
Die gelige? Hoe heet die ook alweer...

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #24 Gepost op: 03 april 2012, 19:38:57 »
Cassave-kroepoek

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Succesrecepten
« Reactie #25 Gepost op: 03 april 2012, 19:54:09 »
En emping. Maar da's vies.
This is between me and the vegetable!

Online Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.666
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:Succesrecepten
« Reactie #26 Gepost op: 04 april 2012, 00:55:56 »
Hoi Blue Fairy,

Bijzonder! Ik heb me net aangemeld in mijn zoektocht naar vegetarische recepten en wilde een soortgelijk bericht aanmaken. [...]
Dus beste vegetariërs en veganisten!! Hier de kans om een beginnend (/part time / flexi- ) vegetariër verder op weg te helpen!! Dit is jullie kans!
Allereerst: welkom op het forum van Vegatopia. Je hebt jezelf in deze draad al voorgesteld, maar wellicht wil je dat ook nog even doen in 'echte' even voorstellen-draad. Op het forum vind je veel inspiratie en ideeën voor produkten en recepten die je wil opzoeken cq uitproberen, maar echte recepten (met ingrediëntenlijst en bereiding) worden hier niet veel gepost (de topicstartster, haantje, weet dat trouwens ook best - dat heb je uit haar reactie kunnen opmaken).

Maar mocht je iets tegenkomen (bijvoorbeeld in 'wat eten we vandaag') kun je altijd een receptverzoek posten.

En, zoals Hizikigrrrl al schreef, naast het forum hebben we een site waarop we vrijwel dagelijks recepten en recensies publiceren: http://www.vegatopia.com/vega/. Onlangs hebben we gekeken welke recepten (voor hoofdgerechten) het meest zijn gelezen - ter inspiratie:

http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8924-zelf-pizza-maken-doe-je-zo
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10471-snelle-witlof-uit-de-oven
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11305-indiase-groentecurry
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10949-prei-uit-de-oven-voor-1
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/9151-oud-hollandse-gerechten-hete-bliksem
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/8680-foe-jong-hai
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11453-vegetarische-moussaka
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11198-roti-met-pompoen-en-eiercurry
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/11164-lekker-snelle-wraps
http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10891-japanse-snelle-maaltijd
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.622
Re:Succesrecepten
« Reactie #27 Gepost op: 04 april 2012, 18:52:43 »
Nog een tip voor satésaus die ik altijd gebruik:
- Een scheutje azijn erdoor! Maakt het minder zoet en volgens mij mengt je pindakaas er ook beter door.
Ik vind het zelf wel lekker als indonesisch meer zoet-zuur dan zoet is. Maar eigenlijk proef je een scheutje niet echt, maar ik mis het wel als ik het er niet door doe (klinkt dat logisch?). Een klein beetje tamarinde(pasta) kan ook, maar dat heeft weer z'n eigen smaak (wel lekker als er ook kokosmelk doorgaat).

Groetjes, Meta

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Succesrecepten
« Reactie #28 Gepost op: 04 april 2012, 21:24:11 »
Nog een tip voor satésaus die ik altijd gebruik:
- Een scheutje azijn erdoor! Maakt het minder zoet en volgens mij mengt je pindakaas er ook beter door.
Ik vind het zelf wel lekker als indonesisch meer zoet-zuur dan zoet is. Maar eigenlijk proef je een scheutje niet echt, maar ik mis het wel als ik het er niet door doe (klinkt dat logisch?). Een klein beetje tamarinde(pasta) kan ook, maar dat heeft weer z'n eigen smaak (wel lekker als er ook kokosmelk doorgaat).

Groetjes, Meta

Ik doe er citroensap door.
,,,,فلافل

Offline Basje

  • **
  • 60
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #29 Gepost op: 04 april 2012, 21:34:21 »
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Succesrecepten
« Reactie #30 Gepost op: 04 april 2012, 21:36:34 »
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)

Als het een eigen recept is mag je het gewoon hier neerzetten hoor, leuk!
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:Succesrecepten
« Reactie #31 Gepost op: 04 april 2012, 21:50:56 »
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Succesrecepten
« Reactie #32 Gepost op: 04 april 2012, 22:05:52 »
,,,,فلافل

Offline Basje

  • **
  • 60
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #33 Gepost op: 05 april 2012, 09:49:19 »
Hey Blue, ik zal je mijn recept voor de kikkerewten en tomatensaus PM-en! :)

Als het een eigen recept is mag je het gewoon hier neerzetten hoor, leuk!

Het is echt nauwelijks een recept te noemen hoor. De essentie is een uitje en wat knoflook aanbraden, twee blikjes kikkererwten met twee blikjes tomatenblokjes, tomato frito of passata erbij, en dan koken tot het niet meer zo soepig is. Dan kruiden met: gember en knoflook, of ras al hanout, of currykruiden, of sambal. En serveren met rijst, naanbrood, komkommersalade, oid :)

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.622
Re:Succesrecepten
« Reactie #34 Gepost op: 05 april 2012, 16:24:21 »

Offline Flapke

  • ***
  • 177
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #35 Gepost op: 05 april 2012, 16:51:08 »
Servische bonensoep

Mix een pot witte bonen in tomatensaus met de staafmixer, doe er water bij tot het de dikte heeft van een maaltijdsoep.
Fruit een uitje met knoflook. Bak stukjes paprika mee. Doe de gemixte bonen erbij + bouillonblokje, paprikapoeder en tijm.
Even laten pruttelen en klaar. Voor het opdienen wat verse peterselie/selderij erover strooien.
Op het laatst evt stukjes vega-rookworst erbij of gebakken rooktofu/vega hamblokjes/vega bacon.
Voor meer maaltijd soep idee evt stukjes aardappel laten meekoken.
Als je m tomateriger wil hebben een beetje tomatenpuree of ipv water tomatensap gebruiken.



Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Succesrecepten
« Reactie #36 Gepost op: 07 april 2012, 12:41:12 »
Hier gaat ook weleens een tomaatje (vrij in het begin toevoegen, zodat het lekker mee bakt), laos en/of citroengras door de satehsaus.

Er zijn meer vegetarische kroepoeks te verkrijgen. In de toko's vindt je een krupuk sajur, krupuk bawang en idd cassave. Emping is een acquired taste, het is vrij uitgesproken van smaak. Let op dat je deze niet aan kinderen geeft (ik ken er een paar die het wel met plezier opeten), want er zit iets in dat je niet in grote hoeveelheden binnen moet krijgen, zeker niet als je jong bent.
De nieuwe ovengebakken dingen van Conimex lijken ook vegetarisch, maar ik ben niet zo goed in de e-nummers. Heeft iemand dit misschien al uitgezocht?
Pappadums zijn ook vega en verkrijgbaar in meerdere smaken. Bij toko's heb je grote ronde in een pakje wat gemiddeld tussen de 1,25 en de 2 euro kost. Naast naturel heb je ook met komijn, rode of groene peper, knoflook en een vrij uitgesproken massala die voor kinderen denk ik niet zo lekker is. Je kan ze supermakkelijk in de magnetron garen, al vergt het soms eerst enige oefening. Handig bij de maaltijd, maar hier doen ze het ook altijd leuk met een dipje erbij. Omdat ze wat zoutig smaken zijn ze ook favoriet bij bier. Als je de rauwe pappadums een beetje vochtig maakt, kun je ze ook vullen als een soort loempia en dan bakken.

Koekje heeft een volledig vegetarische versie gemaakt van een succesrecept dat ik ooit van een vriend kreeg, die in Thailand dit had leren koken. (Zelf kan ik niet tegen paddestoelen, waarop de vegetarische oestersaus gebaseerd is, dus ik zondig hiermee) Het is de kip Siam van die maaltijdpakken, maar dan veel lekkerder! Recept vind je

Voor een snelle, makkelijke maaltijd heb ik momenteel een voorkeur voor rijst met pittige kikkererwten en boontjes. Nu ben ik niet zo van de hoeveelheden afmeten, maar wel van het tussentijds proeven, dus exact aangeven is wat moeilijk.
Ingredienten op een rijtje:

- rijst
- 2 sjalotjes in kleine stukjes
- paar knoflookteentjes, in kleine stukjes
- 1 fijngesneden rode peper (verwijder de zaadlijsten en zaadjes als je het niet zo pittig wil eten)
- geelwortel/kurkuma/koenjit
- korianderpoeder/ketoembar
- komijnpoeder/djinten
- kikkererwten uit blik
- hardgekookt ei
- bonen (sperziebonen, snijbonen, kouseband)
- lichte sojasaus, golden mountainsaus of vegetarische oestersaus

Rijst kook ik altijd droog, ipv afgieten. Hiervoor gebruik ik basmatirijst (die koop ik in een grote zak in bij de Turkse toko. Het liefst een Indiase, Pakistaanse of Iraanse, want die zijn echt lekkerder dan die uit de supermarkt. Al kookt die Euroshopper ook wel lekker droog), die ik eerst was tot het water helder blijft en die zet ik op met water dat ongeveer een vingerkootje boven de rijst uitkomt. Tussendoor niet teveel kijken, want dan ontsnapt er vocht en warmte waardoor de garing langer duurt. Als ie gaar is en er niet teveel vocht meer in de pan zit, draai je het vuur uit en laat je het verder droog stomen.
Als de rijst opstaat, dan snijd ik een sjalotje in kleine stukjes, die met een beetje zonnebloemolie in de koekenpan gaat. Als die wat glazig wordt, gaat er een beetje knoflook in stukjes bij. Als die even mee gebakken heeft gaat er een fijngesneden rode peper bij, wat geelwortel/koenjit/kurkuma, korianderpoeder/ketoembar, en komijnpoeder/djinten. Ik houd enorm van kruiden, dus daar gaat wel een tl van elk door gok ik zo. Je kan ook makkelijk voor een k&kmengsel gaan, maar neem geen kerriemengsel uit de super. Hindoestaanse massala,  Je ruikt wanneer de kruiden hun rauwheid verliezen en dan doe je er een klein gesneden tomaatje bij. Het vuur mag nu ietsje hoger, zodat het tomatenvocht verdampt.
Dan gooi je de kikkererwten erbij (vuur weer wat lager)en dat laat je even bakken. Heb je hardgekookte eieren (die kook ik hier met meerderen tegelijk), dan kun je die ook mee laten bakken. Pas wel op dat ze niet stiekem aan je koekenpan vast gaan plakken.
In een hapjespan het andere sjalotje even wat glazig bakken, knoflook erbij en dan de boontjes. Gebruik je diepvriessperziebonen, dan zul je het vocht eerst moeten laten verdampen. Gebruik je kouseband of snijbonen, dan wil je misschien een beetje vocht of bouillon erbij doen, zodat ze sneller garen. Doe er een scheutje lichte sojasaus/golden mountainsaus of vegetarische oestersaus bij, zodat je een beetje gekleurde dunne saus krijgt. Het is klaar als de boontjes gaar zijn. Zelf zie ik het aan de kleur van de kouseband of snijbonen, die is dan een wat helderder groen dan toen ie er net in ging.

Leest als veel werk, maar is relatief makkelijk en snel klaar (30 min). Je kan de boel ook in wraps of roti verpakken (misschien leuker met de kids), dan kun je de rijst beter door aardappels vervangen.
Voordat je de rijst opzet kun je ook komkommer in halve plakjes snijden en inmaken met een beetje azijn, suiker en zout. Selly heeft net een atjarrecept geplaatst, dat kan natuurlijk ook.
Overgebleven hardgekookte eieren zijn de volgende dag ook lekker op brood met komijnekaas, madame Jeanetpepersaus of Surinaamse sambal(alleen als je van pittig houdt, anders picalilly of mayonaise) en komkommer. Zilveruitjes in stukjes zijn er ook lekker bij of een plakje augurk.

Pasta agli e olio e peperoncino is ook fijn. Kook spaghetti of dunne linguini gaar. In een koeken- of hapjespan in wat olijfolie een doorgesneden knoflookteentje licht kleuren. Voor subtiele smaak verwijder je deze daarna. Hoef je nergens meer heen, dan kun je ook een teentje (of meer) persen, maar die moet je korter mee bakken. Het verbrandt dan veel sneller namelijk. Je kan een verse rode peper nemen of een gedroogde en die even meebakken. Wat kaas (pecorino bijvoorbeeld is lekker bij het pittige) erover et voila. Fijngesneden peterselie is leuk voor het oog ook. Met een groene salade ernaast ben je zo klaar.
Variaties: Wel een droog zongedroogd tomaatje even in heet water en snijd het fijn. Rooster in de droge koekenpan vooraf pijnboompitjes die je er later weer overheen strooit. Lekker met wat verse basilicum erover.
Of een groen pepertje en wat koriander. Voor extra vitamientjes kun je ook een tomaat in kleine blokjes snijden. Gebruik dan alleen het vruchtvlees en laat het alleen op het einde even meewarmen. Gooi het vocht niet weg, die kun je weer voor een omelet de dag erna gebruiken bijvoorbeeld.
Beetje verkruimelde feta met zwarte olijven en wat munt is ook lekker, zeker als je per ongeluk ingelegde rode uiringetjes over hebt.

Echt lekker lui vind ik gepofe aardappels en bietjes. Op bietjes poffen was ik nooit gekomen, maar iemand (Christiaan?) had daar ooit hier een recept over gepost. Oven voorverwarmen op 180 graden. Bietjes en grote aardappels wassen en met een vork een beetje inprikken. Biet onderkantje en bovenkantje eraf snijden. Bovenkantje even kruislings insnijden en met een beetje olijfolie, peper en zout bestrooien. Inpakken in aluminiumfolie en dan een uurtje de oven in. (kleinere bietjes moeten later de oven in, want die zijn sneller gaar). In de tussentijd kun je nog zelf een kruidenspulletje maken voor erbij, als je niet voor de k&K sauzen, kruidenboter, kruidenroomkaas oid wil gaan. Neem wat boter, yogurt of zure room en leuk die op met knoflook, dille, peterselie, bieslook, oregano, koriander of wat je maar hebt liggen en laat het even trekken. Een lenteuitje erdoor is lekker als je wat meer textuur wil (bij de gepofte aardappel vind ik dat wel lekker), of klein gesneden radijs. Voor wat extra pit is mierikswortel lekker.


Sin chile, no tiene chiste!

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Succesrecepten
« Reactie #37 Gepost op: 07 april 2012, 16:03:14 »
Koekjes kip siam zonder kip en zonder doos vind je hier.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Succesrecepten
« Reactie #38 Gepost op: 09 april 2012, 12:34:03 »
Oeps, dank je Haantje :-*
Sin chile, no tiene chiste!

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.622
Re:Succesrecepten
« Reactie #39 Gepost op: 11 april 2012, 15:00:50 »
Klinkt heel oubollig, maar hartige taart of quiche doet het bij mij altijd goed op verjaardagen etc.
Ze worden ook gewaardeerd door de niet-vegetariërs en dat zijn er bij mijn familie erg veel.
Ik maak ze altijd met een bodem van brooddeeg (gewoon heel simpel) en dan maak ik de vulling met magere kwark, eieren, groeten en kaas. Makkelijk van te voren te maken en het ligt niet te zwaar op de maag. Ik maak ook wel eens twee kleintjes ipv een grote. Daar heb je dan dezelfde hoeveelheden voor nodig, maar ziet er leuker uit bij hapjes en high-teas.

Zelfgemaakte soep is ook altijd een succes, zo simpel, maar ik krijg erg vaak te horen "heb je dat helemaal zelf gemaakt?".

De meeste familieleden zijn niet zo op exotische dingen, dus hou ik het meestal maar simpel. Mijn zussen daarintegen houden van dingen als sushi, dus dan kan ik wat meer experimenteren.