Vegetariër?
Door: WeightWatchers BE/NL
Eet je vegetarisch? Zorg ervoor dat je toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt!
Vegetariër en afvallen?
Ook wanneer je vegetariër bent, kun je Weight Watchers gemakkelijk aanpassen aan je levensstijl. Als recepten, menu's of ingrediënten dierlijke producten bevatten, kies dan eventueel met behulp van de Zoeken & Vinden een ander ingrediënt ter vervanging.
Voldoende voedingsmiddelen
Let er wel op dat een evenwichtig vegetarisch menu alle voedingsmiddelen moet bevatten die vereist zijn voor een goede gezondheid. Proteïnen of eiwitten treffen we niet alleen aan in vlees, vis en gevogelte, maar ook in zuivelproducten, eieren, noten, peulvruchten, granen en uiteraard ook in eiwitvervangers zoals quorn en tofu.
Varianten
Vegetarisch eten betekent over het algemeen dat alle dierlijke voedingsmiddelen uit de voeding geschrapt worden. Er zijn echter heel wat varianten.
Ovo-Lactovegetariër
Eet geen voedsel dat door het doden van dieren is verkregen, eet wel eieren en maakt ook gebruik van melkproducten.
Veganist
Eet en gebruikt over het algemeen niets van dierlijke oorsprong zoals leder, wol of zijde.
Fruitariër
Meest extreme vorm van vegetarisme, eet plantaardige producten die alleen geoogst kunnen worden zonder de plant te doden of te beschadigen, bijvoorbeeld afgevallen fruit en noten.
Pescotariër
Eet geen vlees, maar wel vis en schaal- en schelpdieren zoals mosselen of krab.
Rauwariër
Eet geen vlees, vis, eieren, melk of melkproducten en eet alleen plantaardig voedsel, meestal in onverhitte, rauwe vorm.
Is de mens een planten- of een vleeseter?
Deze vraag is niet zo eenvoudig te beantwoorden. Onze oudste voorvaderen leefden ongeveer 50 miljoen jaar geleden en voedden zich met insecten, vruchten en bladeren. Toen de mens ongeveer 2 miljoen jaar geleden begon te jagen, werd er meer vlees gegeten. Over het algemeen is de mens een alleseter, waarbij plantaardige voeding de hoofdrol speelt.
Voeding zonder vlees werd de afgelopen twintig jaar steeds populairder. In 1983 at ongeveer 0,6% van de mensen vegetarisch, terwijl dat in 2001 al was opgelopen tot 8%.
Vegetariërs:
•eten automatisch meer fruit en groenten en nemen meestal minder calorieën op dan vleeseters
•nemen minder vet en cholesterol op
•nemen voldoende celbeschermende vitaminen op zoals foliumzuur, vitamine B1, C en E en ook bètacaroteen
•gebruiken meestal minder keukenzout
•kunnen aan hun eiwitbehoefte voldoen met plantaardige voedingsmiddelen zoals aardappelen, graanproducten, peulvruchten en noten.
Vitamine- en mineralenkick voor vegetariërs
•Vitamine B12 vind je in plantaardige producten, bijvoorbeeld zuurkool!
•Veel beweging in de buitenlucht bevordert de aanmaak van de vitamine D productie.
•IJzer uit dierlijke voedingsmiddelen, bijvoorbeeld vlees, wordt door het menselijk lichaam veel gemakkelijker opgenomen dan ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen, zoals cantharellen, tuinkers, venkel, peulvruchten of spinazie. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit plantaardige voedingsmiddelen. Drink dus een glas sinaasappelsap als je bovengenoemde groenten eet.
Belangrijk
Vegetariërs kunnen tekorten aan ijzer en vitamine B12, D en K krijgen, aangezien deze voedingsstoffen vooral te vinden zijn in dierlijke voedingsmiddelen. Als je vegetarisch eet, raden we je aan om je arts te laten controleren of je een aanvullend vitaminen- of mineralenpreparaat nodig hebt.
Edit: titel aangepast