Ja, maar ik had na bv een week drie keer per dag Japanse maaltijden soms wel zin in bij de lunch in gewoon een Westers broodje. Omdat je de dag ook al begint met rijst ipv brood
.
Oh ja, er zijn wel noedels die je vega kunt eten: zaru soba. Dat zijn koude boekweitnoedels. In Tokyo zie je ze niet veel, maar bv in kleinere plaatsen wel en ze zijn een prima lunch. Je krijgt er bosuitjes en sojasaus bij. Soms ook nog een los kannetje vissaus, maar die gebruik je dan dus niet. Je kunt als er geen sojasaus bij komt daar ook om vragen (shoyu is sojasaus). Soms zijn er zaru udon: witte dikke noedels. Het zaru staat voor koud.
TokyoHet Brown rice cafe in de wijk Sinjuku is leuk en vega. Ze spreken er niet echt Engels, maar alles is vega en ik geloof dat de menukaart een beetje in het Engels is ook. Op Happy Cow vind je in de comments wel hoe je er moet komen als je er heen wilt vanaf bv Omotesando station. Wij moesten eventjes op een tafel wachten, ze hadden binnen en buiten plek. Er zitten een stuk hippere mensen dan de naam brown rice cafe doet vermoeden. Als je van moderne architectuur houdt, is dit sowieso een leuke wijk om te verkennen.
Het Pure cafe van Aveda is niet heel ver van Brown Rice cafe vandaan en ook helemaal veg. Ik ben hier wel een kijkje gaan nemen maar heb er niet gegeten omdat ik daarna bij Brown Rice ging eten, maar het zag er leuk uit
http://www.pure-cafe.com/. Ook voor hun staat er tips hoe je er moet komen op Happy Cow.
SaishokuKenBi is een compleet vega buffet restaurant. Erg leuk en lekker, en superleuk om er alles te kunnen eten, wel wat alternatief. Om het te kunnen vinden moet je even bij de instructies op Happy Cow kijken, maar let op dat er twee Okubo stations zijn, zij bedoelen het metro station en niet het JR treinstation (ik kwam van het treinstation en wist niet dat er ook een metrostation was en bleek dus precies de andere kant op te moeten dan de beschrijving aangaf).
http://www.daisho-kikaku.com/ site is in het Japans, maar door te klikken krijg je wel een idee en vind je ook de openingstijden.
KyotoIn Kyoto serveren ze echt superlekker eten. Ze maken hier van hele verse groenten e.d. gebruik.
In Kyoto kun je op 2 plekken in elk geval veilig naar een tofurestaurant. De eerste is echt fantastisch en mijn favoplek in Kyoto:
http://www.sanjo-togaden.com/ (alleen in het Japans). Ze hebben hier idioootlekkere huisgemaakte tofu, yuba (tofuvel, sojamelk) en een Engelse menukaart. Ze spreken geen Engels, beneden zit een winkeltje, boven het resto. Je komt er als volgt: ga op de kruising van Pontocho met Sanjo Dori staan, loop naar links (dus aan de zuidzijde van Sanjo Dori richting het westen). De zaak vind je een stukje voor de kruising met Kawaramachi Dori. De Engelse menukaart en voorbeelden hoe het eten er uit ziet staan buiten. Het wordt door oude, aardige dames gerund.
Op de kruising van Kawaramachi Dori en Sanjo Dori zit trouwens een kaitensushizaak Mushashi met wel een paar vega sushi (en ik dacht ook Engelse menukaart). Als het vol is gewoon naar binnenlopen, want ze hebben boven ook nog een ruimte.
En het tweede tofurestaurant waar ze aan vega doen is Junsei
http://www.to-fu.co.jp/en/index.html Ze hebben hier een yudofu course (verse tofu die je zelf in een pot heet water verwarmt, een soort fondue) die alleen in water gaat en niet in bouillon. Je krijgt er natuurlijk wel allemaal smaakmakers bij. Ik ben hier gaan lunchen, heel gaaf, er zaten alleen Japanners en iemand die op de gitarist van R.E.M leek. Om het te vinden is het handig een foto mee te nemen van de main entrance (staat op de site) want deze zaak hoort bij een tempel en allerlei huisjes langs die straat lijken op elkaar, als je de karakters op de balonnetjes vergelijkt met die op je foto weet je welke je moet hebben. Ernaast zit een toeristenwinkel en als je aankomt wil een Japanner je eerst naar de toeristenwinkel leiden, maar dan moet je hard Junsei Junsei roepen en dan laat ie je door de poort. Er zijn misschien ook nog wel andere tempelrestaurantjes met vega yodofu maar het probleem met de tempelresto's is vaak wel dat je wel ongeveer moet weten waar je moet zijn.
Ik ben trouwens ook met een Japanse in het best wel bekende tofuresto Ume No Hana geweest, maar dat was een enorm gedoe, er zijn echt vier chefs langs geweest om met haar in het Japans te praten wat ik allemaal wel en niet at, niet echt handig dus zonder Japanse spreker bij je (en met overigens ook niet, wel enorm lekker).
Obanzai is een best goed te vinden bijna helemaal vega buffet restaurant, volgens mij staan ze ook in Rough Guide/Lonely Planet maar ze hebben geen site. Ze hebben veel gerechten, maar soms zijn 1 of 2 met vis, als je je briefje laat zien dat je vega bent, wijzen ze wel aan welke gerechten niet geschikt zijn. Adres en zo staat op Happy Cow.
In Kyoto zit ook vrij centraal het Indiase restaurant Ashoka. Het is een beetje formeel, maar ze spreken er Engels, hebben een Engelse menukaart en genoeg veggie. Ze zitten ook in Osaka trouwens maar in die vestiging ben ik niet geweest. Site:
http://www.ashoka-jp.com/en/shop/index.html#link02Op de Pontocho-dori (een mooi straatje met sjieke restaurants) zit een Japanner die lang in Frankrijk heeft gezeten en ook vega kan koken. Ik ben er zelf niet geweest maar als je naar een bijzonder diner uitkijkt is dit denk ik zeker een tip (maar het is wel duur, zeker nu de yen zo ongunstig staat, toen ik voor het eerst in Japan was, was de Yen 40% goedkoper!). Je schijnt via de site in het Engels te kunnen reserveren of laat de receptie van je hotel of herberg bellen
http://www.misogui.jp/eng/menu/index.html.
En ik heb in Kyoto een hele gave vega kookles gedaan bij een mevrouw die ik geloof inmiddels ook in de Lonely Planet staat
http://www.kyotouzuki.com. Zij snapt echt wat vega is, ze had helemaal speciaal vega bouillon gemaakt en we hebben leuke dingen gemaakt. Ze spreekt goed Engels en je kunt een kookles via email bij haar reserveren, heel erg leuk.
Zorg dat je ergens miso konnyaku dengaku of tofu miso dengaku eet: gegrlde sticks met konnyaku (=een soort jelly gemaakt uit een wortel, helemaal vega) met miso, of gegrilde tofu met miso, is echt heel lekker. Ziet er
zo uit. Nasu miso dengaku (gegrilde aubergine met miso) is ook heel lekker.
Als je nog van andere dorpen of steden tips moet moet je het even zeggen.