Vegatopia Forum

Mens en dier, en onze vreemde relatie

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Gepost op: 25 november 2011, 07:26:03 »
Al in mijn vakantie in augustus las ik het boek; we aaien ze, we haten ze, we eten ze van hal herzog. Omdat die relatie tussen mens en dier mij enorm boeit. Want waarom vinden een heleboel mensen het normaal om een huisdier in een klein kooitje te stoppen (terwijl ze zeggen dat ze oneindig veel om dieren geven) maar eten ze wel elke dag vlees. Of waarom wordt er voor een muis (of cavia) in een hokje goed gezorgd. Maar willen we diezelfde muis als hij rondtloopt zo snel mogelijk vermoorden?

Door een en ander wat de laatste tijd gebeurd is (schoonfamilie gaat anders om met bepaalde dingen dat blijkt maar) ben ik hier opnieuw mee geconfronteerd. Zo zijn we laats als familieuitje naar circus renz geweest (nooit meer) en kreeg schoonzusje voor haar verjaardag dat er 8 'tamme' uilen kwamen, waar ze mee mocht kroelen, die ze mocht aaien en waarover ze alles mocht vragen.

Tijdens dit "uilenuitje" knaagde t in mijn hart. Een uiltje was zo tam dat het enige wat hij wou, op schoot zitten was en dan t liefst zo dicht mogelijk tegen je aan, en hij wou ook continue geaaid worden. Toen de uilenmeneer ook nog durfde te zeggen dat schoonzusje (een leuke niet t mormel) toch echt wel de grootste dierenvriend in t gezelschap was werd ik lichtelijk pissig.

voor mijn gevoel is er namelijk een groot verschil tussen van dieren houden en dieren houden voor jezelf. Op dit moment heeft schoonzusje oa een lovebird die 90% van de tijd in zijn kooitje boven zit waar niemand anders komt dan schoonzusje. Op haar kamer zit daarnaast ook een caafje alleen.
Dit vind ik allebei hoe lief ze de beestjes ook vind, toch echt niet kunnen. Die caaf moet volgens mij echt een vriendje, en die vogel hoort natuurlijk niet in zo'n klein kooitje. Die moet gewoon rondvliegen. Waarmee ik dus niet wil zeggen dat ik vind dat ze ze mishandeld ofzo, ze geeft wel degelijk heel veel om deze beestjes. Laten we t er maar ophouden dat ik de uitvoering iets minder geweldig vind. Daarnaast roept ze altijd dat ze best vega zou kunnen eten maar eet t vervolgens altijd ... Hou je dan van dieren of stiekem van levende knuffels?

Daar ligt dus mijn dubio, dieren in gevangenschap fout of niet? En wanneer wel en wanneer niet? en hoe gaan we vervolgens om met deze dieren. En waar ligt de grens? wat is een huisdier wat niet? En waar leg jij die grens. Ik ga niet meer naar dierenparken waar ze aan dierenshows doen bv. Wat vind jij dierenliefde en vind je jezelf een dierenvriend?

Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #1 Gepost op: 25 november 2011, 07:43:07 »
Van vogels heb ik weinig verstand, maar één cavia alleen in een kooitje vind ik wel degelijk dierenmishandeling.
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline greet

  • *****
  • 2.671
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #2 Gepost op: 25 november 2011, 12:04:21 »
Ik snap waar je frustratie vandaan komt, Lijn, echt waar.
Sommige dingen zijn vreselijk onrechtvaardig, soms heb ik zin om te huilen daardoor. (en als ik heel moe ben of emotioneel doe ik dat zelfs)

Maar ik vind dierenparken eigenlijk de laatste tijd heel leuk aan het worden, die die ik gezien heb, hebben goede kweekprogramma's, vernieuwen hun habitat(s)(ten?wat is meervoud?) om het de dieren leuker te maken enzo.

Ah, ja, en je verhaal doet mij denken aan een vriendin van mij. Voor een trouw had ze een konijn een dag moeten bijhouden. Dit was oorspronkelijk gekweekt voor de pot, maar we gaven het aan mensen bij een trouw. Die het in de pot zouden stoppen, dat wisten we op voorhand, want ze leven in een appartement.
Nu was ze helemaal verontwaardigd, ze kende dat beest, dan at je het toch niet op? En dan vond ze het raar dat ik daar geen probleem mee had, want dat dat konijn een veel beter leven had gehad dan alle dieren die zij opat. (En ik deed er nogal cool over, om de hypocrisie een beetje te benadrukken)
En toen heeft ze dat beestje ongelooflijk veel geknuffeld en vertroeteld enzo, hoewel het niet echt een tam konijn was, en dat heel verontrustend vond. Ach ja.

Offline Amarillo

  • Forumkenner 2004, 2005, 2007 en 2014
  • *****
  • 3.233
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #3 Gepost op: 25 november 2011, 20:29:02 »
Ik hou ook niet van het opsluiten van dieren. Daarom heb ik al jaren terug besloten niet meer naar dierentuinen te gaan, meestal vind ik het deprimerende toestanden (we hadden lang geleden een schoolreisje naar Artis en moesten toen vragen beantwoorden over apathisch gedrag enzo) en het idee dat zo'n instelling o.m. door mijn entreegeld in stand wordt gehouden... liever niet. Ik kan me wel een dierentuin herinneren (Rhenen?) met een berenbos oid dat vrij groot was, maar toch. Ik denk dan, wat zou zo'n dier in vrijheid aan ruimte gebruiken en wat krijgt hij hier? (Ja, ik ben opgevoed met een hoop van die katholiek aandoende spreuken... wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet, enzo.)
Als we familiedag hebben o.i.d. vraag ik ook altijd vantevoren of we iets gaan doen ('iets' is per definitie een verrassing, natuurlijk) waarbij dieren betrokken zijn, en zo ja, dan sla ik dat onderdeel over.
Soms vind ik het wel moeilijk de grens te trekken hoor. Ik heb niet meegedaan met bijenwassen kaarsen maken in het Archeon, misschien eerder omdat ik negatief verrast was over dat er daar ook paarden rondliepen op het terrein (voor een riddergevecht ofzo) dan dat ik het  zo schokkend vond iets met bijenwas te doen. En ik heb bij een werk-uitje het onderdeel overgeslagen waarbij mensen een of ander net moesten voortslepen door de zee ('iedereen komt aan de beurt!') en waar dan allerlei zeeleven werd gevangen en in een emmer gegoten zodat we het konden bekijken en zo'n mevrouw ging vertellen en laten zien wat er in de zee leefde. Bij het kijken en vertellen was ik wel, ik wilde alleen niet meewerken aan het vangen van de dieren omdat ik nu eenmaal geen dieren vang als dat niet nodig is. (Is het dan soms wél nodig, cal¡mero? Jazeker, als ik een mug op m'n kamer heb vang ik die in een glaasje en zet ik 'm buiten, en dat vind ik nodig ja, want anders slaap ik niet.) Maar dit vond ik een beetje op het randje.

Huisdieren heb en hoef ik ook niet (alhoewel ik honden heel leuk kan vinden en soms denk dat ik misschien ooit een hond in mijn leven wil). We hebben vroeger wel dieren in kooitjes gehad thuis, en terugkijkend vind ik dat wel erg, maar kan me er wel enigszins van distantiëren (toen was ik klein). Een paar jaar terug heeft mijn zus eens vrolijk over de telefoon gemeld dat ze goudvissen had gekocht; drie, in een kom. Oei, dat vond ik ook bepaald niet leuk. Ik heb haar wel aangeraden zich wat in te lezen en een paar algemene dignen genoemd, maar een paar weken later waren ze alweer dood en gelukkig heeft ze geen nieuwe gekocht. Ik probeer me over dat soort dingen niet te erg op te winden.
Ik vind ook het concept een dier te 'hebben' (als in, het is je eigendom) iets nogal fouts hebben. Kan iemand van iemand zijn? (Ja ik vind dieren iemanden. Sue me.)

En die man met die uilen, lijntje, kan me voorstellen dat hij dat zei omdat je schoonzusje de jarige jop was en hij haar wilde verblijden door haar de grootste dierenvriend te noemen. En/of, in hoeverre moet je uitspraken over dierenvriendschap serieus nemen van iemand die dieren exploiteert voor zijn levensonderhoud? (Ja, ik heb het dus ook niet op exploitatie van dieren in het algemeen. Ze zullen soms best ook goed behandeld worden etc. maar wat gij niet wilt, etc.) Ik zou proberen me daar niet al te druk om te maken.
Ik wil vega bananenschuimpjes.

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #4 Gepost op: 27 november 2011, 16:56:51 »
Kijk, een paar leuke stripjes daarover... (t/m "Birds 8")

Offline Poek

  • Forumkenner 2006, 2009 en 2011
  • ******
  • 11.929
  • Geslacht: Man
    • dimitri.org
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #5 Gepost op: 27 november 2011, 20:38:19 »
Leuk ja! Doet me aan Mutts denken.

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #6 Gepost op: 27 november 2011, 22:56:48 »
@calimero het feit dat deze man haar de dierenvriend noemde maakte me vooral pissig omdat het eigenlijk het algemene beeld is. Terwijl ik juist dieren houden niet hetzelfde vind als dierenvriend zijn. Deze man haalt een paar weken oude uilen bij de moeder weg om ze met de hand te voeren en zo tam te krijgen. En vertelde me heel stoer hoe hij zijn oehoe liet opfokken door een rotweiller en vervolgens de uil de hond liet pakken (als je echt zo van je dieren houdt bescherm je je uil toch daar tegen, zoveel stress kan niet goed zijn voor t beest).

Schoonzusje overweegt nu serieus een kerkuiltje in huis te halen  ::)
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #7 Gepost op: 27 november 2011, 23:26:17 »
Wat vind jij dierenliefde?

Ik denk dat in algemene zin ergens liefde voor hebben zoiets betekent als dat je het onderwerp van je liefde kunt laten zijn wat het is, dat je het niet wil aanpassen, veranderen, naar jouw hand wilt zetten. Dat je het kunt waarderen zoals het nu is. Als je van uilen houdt, dan zou je ze dus niet uit bomen willen gaan halen of ze hoeven te veranderen in aanhankelijke schootdiertjes, dan ga je af en toe naar het bos, of iets dergelijks. Als je van cavia's houdt, dan zou je dus mijns inziens de sociale natuur van de cavia volgen en hem niet in eenzaamheid opsluiten.

Heb je jouw ideeën besproken met je schoonzus?


Supplement:
Ja, Mutts is ook leuk (maar niet zo leuk als Sinfest ;))!

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #8 Gepost op: 28 november 2011, 19:24:50 »
T ligt allemaal nogal gevoelig. En juist omdat ik dus t idee heb dat ik zelf nog voor mezelf nog niet duidelijk heb waar die grens ligt ben ik ook een beetje huiverig daarvoor.

Daarom ben ik juist benieuwd naar wat jullie echte dierenliefde vinden ;)
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline RvO

  • ***
  • 286
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #9 Gepost op: 28 november 2011, 20:49:56 »
Schoonzusje overweegt nu serieus een kerkuiltje in huis te halen  ::)
GESCHOKT.  :( :(
Kan dat, mag dat zomaar in NL?
Ooit had je zo ongeveer een vrachtwagen vol vergunningen nodig om alleen maar tijdelijk een gewonde uil op te vangen.  

Aanvulling: als het gaat om mensen die serieus uilen opvangen, OK. Maar een uiltje als huisdiertje? Brrrrrrrrrrr. En wat over een paar maanden, wanneer het kuikentje een serieuze uil wordt.

Excuses, een nogal primaire reactie, maar ik ben serieus geschokt.

Hoe werken vergunningen tegenwoordig? Vogelbescherming bellen? Tsja dat doet natuurlijk de verhoudingen in de familie ook geen goed...
« Laatst bewerkt op: 28 november 2011, 21:10:49 door RvO »

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #10 Gepost op: 28 november 2011, 22:25:30 »
T ligt allemaal nogal gevoelig. En juist omdat ik dus t idee heb dat ik zelf nog voor mezelf nog niet duidelijk heb waar die grens ligt ben ik ook een beetje huiverig daarvoor.

Daarom ben ik juist benieuwd naar wat jullie echte dierenliefde vinden ;)

Ik kan me voorstellen dat je er huiverig voor bent haar iets te zeggen wat zou kunnen klinken als dat ze niet goed voor haar dieren zou zorgen, want dat zou een aanval zijn, of zal met alle waarschijnlijkheid als zodanig worden opgevat, en dat zou ook de harmonie flink verstoren en je schoonzus kwetsen. Waarschijnlijk ook zouden de dieren er niets mee opschieten, want als een boodschap zo ontvangen wordt, zal iemand de kritiek niet snel ter harte nemen.
Jij hebt wel enig verstand van wat verschillende dieren nodig hebben, en jullie willen toch beiden dat de huisdieren gelukkig zijn! Jullie kunnen in dat geval misschien wel elkaars informatie aanvullen en daarmee samen zorg dragen voor dierenwelzijn thuis? Ook omdat je zegt dat je er zelf niet helemaal over uit bent wat echte dierenliefde is en of de eenzame cavia en de psychisch kreupel gemaakte uil (zo zie ik dat dan weer) wel of niet ok zijn. Wat denkt zij dat echte dierenliefde is en waarom? Zoals je de vraag aan ons stelt, kun je hem ook aan haar stellen? Ik vind daar niks aanvallends aan: dit heeft je gewoon aan het denken gezet, toch? Dan kijk je naar overeenkomsten en leer je van elkaar en ben je een heel stuk minder bezig een ander op eventuele fouten te wijzen.

Kort gezegd is dierenliefde in mijn ogen doen wat goed is voor het dier, het geven wat het nodig heeft en daar zelf ook voldoening uithalen. Maar... Wat vind jij dan? En waar het in dit geval toch ook wel omgaat: Wat vind jij dat je zou moeten doen met wat je vindt?...

Offline Temari

  • *****
  • 1.336
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #11 Gepost op: 28 november 2011, 23:13:28 »
Artikel over het domesticeren van dieren (o.a. vossen) en welke fysieke eigenschappen dieren daarbij ontwikkelen en welke genetische veranderingen er optreden. Misschien vind je het wel leuk.

Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #12 Gepost op: 29 november 2011, 07:54:26 »
Schoonzusje overweegt nu serieus een kerkuiltje in huis te halen  ::)
GESCHOKT.  :( :(
Kan dat, mag dat zomaar in NL?
Ooit had je zo ongeveer een vrachtwagen vol vergunningen nodig om alleen maar tijdelijk een gewonde uil op te vangen.  

Aanvulling: als het gaat om mensen die serieus uilen opvangen, OK. Maar een uiltje als huisdiertje? Brrrrrrrrrrr. En wat over een paar maanden, wanneer het kuikentje een serieuze uil wordt.

Excuses, een nogal primaire reactie, maar ik ben serieus geschokt.

Hoe werken vergunningen tegenwoordig? Vogelbescherming bellen? Tsja dat doet natuurlijk de verhoudingen in de familie ook geen goed...

Het uiltje dat ze in huis wil halen, is een uiltje dat vanaf paar weken bij de moeder wordt weggehaald en zo wordt gedomesticeerd. Het ziet er heel schattig uit, ze zien mensen alssoortgenootjes en andere dieren als vijanden.

Ik vind het vreselijk, maar mensen hebben er dus meer aanspraak aan dan aan een papegaai bv.
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #13 Gepost op: 29 november 2011, 15:17:17 »
Maar mensen zijn geen soortgenoten en deze niet gedomesticeerde dieren zullen hun natuurlijke gedrag dan op mensen botvieren, zeker als de hormoontjes om de hoek komen kijken.


Offline lieve lijn

  • ******
  • 4.047
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #14 Gepost op: 29 november 2011, 16:01:21 »
Die man die er was had al 15 jaar uilen (kerkuiltjes worden ong 10 jaar volgens hem) en zei dat ie nog nooit problematisch gedrag was tegen gekomen.

Daarmee keur ik het niet goed, maar misschien is de uil in deze kringen al meer gedomesticeerd dan wij weten....
Ga vanavond naar bed met een goed boek, of iig met iemand die er een gelezen heeft!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #15 Gepost op: 29 november 2011, 16:45:32 »
Die man die er was had al 15 jaar uilen (kerkuiltjes worden ong 10 jaar volgens hem) en zei dat ie nog nooit problematisch gedrag was tegen gekomen.

Daarmee keur ik het niet goed, maar misschien is de uil in deze kringen al meer gedomesticeerd dan wij weten....


Maar hij kan moeilijk anders beweren, niet?

Op verschillende sites tref ik andere info aan, misschien kun je haar dat eens laten lezen?
http://www.licg.nl/r7/dieren/vogels/kerkuil.html
Citaat
De kerkuil is niet geschikt als huisdier. Hij heeft een groot verblijf nodig en elke dag dierlijk voedsel. Bovendien zijn deze vogels niet ongevaarlijk: ze kunnen agressief gedrag naar de mens ontwikkelen. U moet veel weten over het gedrag van kerkuilen om ze op een verantwoorde manier te kunnen houden. De kerkuil is dan ook alleen geschikt voor ervaren roofvogelhouders of valkeniers.

http://www.valkerij.nl/valkerij/page/30/faq
Citaat
We kunnen er niet vaak genoeg op wijzen;- roofvogels en uilen zijn GEEN huisdieren. Ze roepen geen "Lorre" en stellen het niet echt op prijs om geaaid te worden. Daarnaast vereisen ze specialistische verzorging en huisvesting.
...
Roofvogels en uilen zijn vleeseters die een gevariëerd dieet nodig hebben. Tenslotte eet u ook niet elke dag sla. Dit betekent dat u de vogels vlees moet voeren in de meest pure zin van het woord want ze eten hun voedsel met huid, veren en haar op. Eendagskuikens, muizen en duiven zijn vaak onderdeel van het basis dieet. Sommige dode dieren zult u zelf moeten slachten zoals bijv. duiven.
...
Bij sommige mensen is de Kerkuil zeer populair. Wij komen excessen tegen van Kerkuilen die in papegaaienkooien hun leven slijten en daar verpieteren. Dit is pure dierenmishandeling. Kerkuilen zijn prachtige vogeltjes die minstens in een voliere moeten kunnen vliegen of getraind en wel dagelijks verantwoord in vrijheid gevlogen worden. Goede kwekers beginnen al niet eens meer aan de kweek van Kerkuilen, dit omdat ze er geen verantwoordelijke kopers meer voor kunnen vinden. De prijs van dit soort vogels is soms al gedaald tot ca. 50,00 euro. Beheers uzelf dus en schaf geen Kerkuil aan via internet sites zoals bijv. Marktplaats e.d.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BE1SNVKS

En op de site van de Roofvogelvereniging kom ik deze mooie quote tegen:
"Het is beter een nachtje erover te slapen wat men wil, dan nachten wakker te liggen wat men heeft gedaan!"

« Laatst bewerkt op: 29 november 2011, 16:48:47 door Hizikigrrrl »

Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #16 Gepost op: 29 november 2011, 16:57:59 »
Heeft zus al aan het opruimen van de braakballen gedacht? Gaat dat eigenlijk allemaal niet stinken en ongezond worden in huis?
Ik hoop gewoon dat ik niemand terug zie staren als ik eenmaal in de ruimte ben en naar buiten kijk.
William Shatner

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #17 Gepost op: 30 november 2011, 03:04:38 »
Maar ik vind dierenparken eigenlijk de laatste tijd heel leuk aan het worden, die die ik gezien heb, hebben goede kweekprogramma's, vernieuwen hun habitat(s)(ten?wat is meervoud?) om het de dieren leuker te maken enzo.

Die kweekprogramma's zijn voornamelijk ontwikkeld om genoeg van die dieren in dierentuinen te hebben en mee te kunnen handelen (ruilen) tussen dierenparken. Fok/kweekprogramma's zijn vrijwel nooit bedoeld voor echt uitzetten.


Wat betreft die uilen. Enorm probleem. Zeker na al die harry potter films. Mensen denken ook niet na voordat ze zo een dier in huis nemen. En de dieren worden er weer de dupe van.

Kopen is sowieso fout. Opvang vind ik te verantwoorden naar jezelf en dier toe. Hoewel er ook mensen zijn die bij asiel dieren 'halen' en dan terugbrengen dat het dier toch niet past bij de bank in het huis.
Stem op de Partij voor de Dieren

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #18 Gepost op: 30 november 2011, 05:09:06 »
Beetje kort door de bocht Draek, want die programma's kunnen wel degelijk een soort in stand helpen te houden die er anders niet meer zou zijn. Bij het niet uitzetten kunnen belangrijke factoren meespelen, zoals een veilige habitat, eerst een bredere genetische basis in de fok willen brengen (kan meespelen in het ruilen) en het verstoren van een huidig ecologisch evenwicht. Daarnaast zullen dierentuinen en -parken ook economische belangen mee moeten nemen, want die programma's kosten nu eenmaal geld. En zonder voorbeelddieren in een dierentuin is het denk ik moeilijk om geld los te peuteren bij de goegemeente. Zie bijvoorbeeld Afrikaanse hongerbuikjes. Ideaal is het natuurlijk niet, maar er zijn vele kleuren grijs voor je bij pikzwart aankomt.

En beter dat die mensen de dieren weer terug brengen naar het asiel. Dan worden ze niet verzopen, aan een boom gebonden en achtergelaten of gewoon los gelaten. Liever in een asiel met nog enigszins interesse en kennis van en in de soort, dan eigenaren met meer interesse in hun interieur.
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Draek

  • ******
  • 4.449
  • Geslacht: Man
    • Geen dier voor plezier! Stop het circus!
Re:Mens en dier, en onze vreemde relatie
« Reactie #19 Gepost op: 30 november 2011, 12:33:32 »
Beetje kort door de bocht Draek, want die programma's kunnen wel degelijk een soort in stand helpen te houden die er anders niet meer zou zijn. Bij het niet uitzetten kunnen belangrijke factoren meespelen, zoals een veilige habitat, eerst een bredere genetische basis in de fok willen brengen (kan meespelen in het ruilen) en het verstoren van een huidig ecologisch evenwicht. Daarnaast zullen dierentuinen en -parken ook economische belangen mee moeten nemen, want die programma's kosten nu eenmaal geld. En zonder voorbeelddieren in een dierentuin is het denk ik moeilijk om geld los te peuteren bij de goegemeente. Zie bijvoorbeeld Afrikaanse hongerbuikjes. Ideaal is het natuurlijk niet, maar er zijn vele kleuren grijs voor je bij pikzwart aankomt.

Nee, ze houden alleen dieren in dierentuinen in stand. En die kan je eigenlijk niet meer uitzetten. Hebben zwakke genen.
Ik vind niet dat je bij die programma's kan spreken over in stand houding van een soort. Er zijn wel wat programma's die wel gericht zijn op uitzetting, maar dan moet je een hele andere insteek hebben (heel ander fok/kweekprogramma). Daarnaast zijn die programma's vaak niet vanuit een dierentuin of is het een samenwerking met een dierentuin. En daar ligt dan ook het verschil.

Stem op de Partij voor de Dieren