Hahaha! Ik moet wel om jou lachen hoor, Christiaan!
Ok, ik ga een laatste poging wagen, zie het als een goedmakertje voor die
quorn.
Dit keer dan niet alleen gerechten, waarvan k dacht dat dat was waar je om vroeg, maar hele recepten:
Mijn favoriete (zomer) smoothies:
- Pers een sinasappel (liefst mineola), snijdt een mango (of voorgesneden bevroren mango) neem een grote hand spinazie en gooi in de blender.
- Banaan, sojamelk, mango in blender.
- Blauwebes en aarbei met sojamelk in blender (eventueel nog beetje ahornsiroop)
- Aardbei, framboos met sojamelk in blender
Helaas is wel de zomer voorbij, maar als je zou willen, kun je dit fruit ook uit het vriesvak halen.
Voorgerecht heldere tomatensoep: echt niet meer dan 15 minuten!
ontvel 3 grote rijpe tomaten. Snijd ze in kleine stukjes en doe ze in een halve liter groentenbouillon.
Breng op smaak met een scheutje lichte sojasaus en een scheutje sesamolie & wat versgemalen peper. Roer 1 el. Maizena glad met 2 el. Koud water en roer dit erdoor.
Doe er wat schoongemaakte enokipaddenstoelen door.
knip wat nori in fijne reepjes en snijd wat bosui. Gooi dit in de soep en schep het nu direct in de borden.
(of vind je dit misschien geen ‘echte’ soep (en daarom niet acceptabel), omdat er bouillon in gaat?)
misosoep als bijgerecht of lunch:
Breng 250 ml water aan de kook. Doe er oesterzwammen bij en kook dit enkele minuten. Zorg nu dat het water nog wel heet is, maar niet meer kookt en los 2 el. rode miso erin op (de miso mag niet koken). Doe erbij: 1 tl. verkruimelde wakame, wat (verse) tofu, een grote hand spinazie en een gesneden bosui. Klaar! Eventueel kun je er nog een scheutje rijstwijn bij doen, dat doe ik soms, maar niet altijd.
Hoofdgerecht 1
Kies groenten die je lekker vindt. Breng water aan de kook voor vegan boekweit noodles (die ik hier heb liggen zijn dat) of bruine rijst, als je niet van prefab noodles houdt. Was ze en snijd de groenten. Verhit een scheutje sesamolie in een pan en doe er 2 el. chilli bean sauce (van de toko – ik heb gecheckt, de mijne is vegan) bij en 150 ml. water. Doe er een scheutje lichte sojasaus door en een klein theelepeltje suiker en gooi er tofugehakt bij. Laat het een paar minuten pruttelen en doe de groenten erbij tot je ze gaar vind. Eet met de boekweit noodles of de rijst.
Hoofdgerecht 2: Panzanella:
Tomaten, bosui, paprika, peterselie wassen en snijden. Avocado’s snijden. Citroen persen en daar een scheutje olie en een klein beetje zout en wat peper bijdoen.
Scheur een veganistisch ciabattabrood in stukjes en schep de stukjes om met al het bovenstaande.
(Dit kan ook echt niet meer dan een kwartier duren. Het is het lekkerst als je het een paar uur van te voren maakt, maar dat hoeft niet.)
Hoofdgerecht 3:
http://www.bbc.co.uk/food/recipes/chickpeacurry_2213 (toen ik dit maakte deed ik er ook nog wortel bij)
Ontbijt:
Doe havermout in een pan en doe er gojibessen en gesneden gedroogde abrikozen bij en eventueel nog gedroogde cranberries als je van zoet houdt. Doe er amandelmelk bij (iets meer dan het dubbele volume van je havermout) en kook het tot het klaar is. Ondertussen hak je wat ongeroosterde noten en maal je wat lijnzaad fijn. Zodra de havermout iets is afgekoeld roer je de noten en het zaad erdoor (dan blijven de goede oliën erin goed doordat ze niet te zeer verhit worden). Hier kun je lang op teren!
Toetje:
Kook 1 bijna rijpe banaan in 100 ml kokosmelk met een minisnufje zout en een halve eetlepel bruine suiker. Kook tot de banaan gaar is. Doe hem in een diepbord en giet wat van de kokosmelk erbij, doe er wat ahornsiroop over en wat geroosterd sesamzaad. - duurt niet langer dan 10 minuten.
Een snelle google search leverde ook nog dit op:
http://books.google.com/books?id=VSEy_HJ_w7QC&printsec=frontcover&dq=quick+vegan&hl=nl&ei=pLV4TuCVJJCb-gaUlfSYDA&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=3&ved=0CDkQ6AEwAg#v=onepage&q&f=falsehttp://books.google.com/books?id=6h-7ZmlyqQMC&pg=PA58&dq=vegan+cookbook&hl=nl&source=gbs_toc_r&cad=4#v=onepage&q=vegan%20cookbook&f=falseAlsjeblieft!