Vooruit, vandaag iets langer aan de kook geweest. 45 minuten. Een overtreding van een vol kwartier, maar wél een lekkernij.
Champignons met gebakken aardappelen.
De finesse zit hem in de saus.
De champignons op een hoog vuur laten ontvochten, het sap opzij houden voor de notenboter.
Vooraf gefruite ajuin toevoegen en look. Warm houden.
Met de look niet spaarzaam zijn, in de saus smaakt die nauwelijks door. Ongeremd vijf teentjes pletten voor de look liefhebbers. .
De notenboter klaarmaken gaat zeer snel, maximum twee minuten. Op twee voorwaarden:
1 Je hebt een goede mixer, zo eentje dat ijsblokjes vermag te verpulveren.
2 Je kent de juiste mix van noten. Een greep walnoten, coquitos (Brasil nuts), cashewnoot. Twee grepen amandelnoten, ongepelde. Die verhouding verzekert de textuur van boter. Voor de saus is dat niet zo belangrijk. Notenmeel is daarvoor ook goed. Dat krijg je zonder Brasil nuts. Maar als je de notenboter wil gebruiken voor een broodspread, is notenboter aangewezen. Voor de saus van de champignons heb je maar twee of drie eetlepels nodig. Notenboter houd je zelfs buiten de ijskast minstens een week goed.
Champignonsap, tamari. kruiden naar keus, en notenboter mengen en toevoegen.
Even nawarmen, waardoor de saus dus echt dik en consistent wordt.
Op smaak brengen met citroensap of wijnazijn.
Wat je overhoudt kan je mixen voor broodspread.