Vegatopia Forum

De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #60 Gepost op: 30 mei 2012, 21:30:51 »
Ze hadden van mij iets meer pit mogen hebben, dus als ik ze nog een keer maak dan doe ik er wel meer kruiden in. Verder wel lekker, erg dik. Van binnen zijn ze ook nog wel een beetje zacht, maar dat hoort gewoon zo.

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #61 Gepost op: 31 mei 2012, 10:37:05 »
Ik vind ze er ook onwijs lekker uitzien, in vind het alleen zóóóóóó irritant dat ze geen metrische maten gebruikt. Ik ga er natuurlijk vanuit dat de vier kleine bietjes die ik nog heb liggen geraspt precies een cup volmaken, maar, dzjiez, hoe onhandig kun je het hebben? (En dan heb ik het nog niet over de bruine-rijstsuggestie...)
This is between me and the vegetable!

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #62 Gepost op: 31 mei 2012, 10:39:08 »
Ha lekker, bruine rijst!
,,,,فلافل

Offline Maartje!

  • Staafmixermeisje. Pur sang.
  • ******
  • 6.752
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #63 Gepost op: 31 mei 2012, 10:46:50 »
Ja, vooral als het in een cup geserveerd wordt...
This is between me and the vegetable!

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #64 Gepost op: 31 mei 2012, 11:20:48 »
Ik gebruik eigenlijk bijna alleen maar Amerikaanse kookboeken, dus ben het ondertussen wel gewend, maar het is inderdaad niet handig. Met dit soort dingen doe ik het vaak ook een beetje op gevoel. Weet ik veel hoeveel rijst ik moet koken om een cup gekookte rijst te krijgen? Dus ja, dan doe ik gewoon maar wat, en meestal klopt het ook wel aardig.

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.666
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q3: juli, augustus, september
« Reactie #65 Gepost op: 31 augustus 2012, 01:19:07 »
Zo, het oogstseizoen is begonnen en het groenteaanbod op de markt wordt weer gevarieerder. De eerste pompoenen zijn gesignaleerd en ook de paddenstoelen zijn volop verkrijgbaar. Zo ook snijbiet. Tijd dus voor nazomerse gerechten. Wie trapt de bal af?
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #66 Gepost op: 01 september 2012, 13:10:28 »
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #67 Gepost op: 01 september 2012, 15:51:53 »
champignon-noten-paté: noten hakken, champignons in schijfjes en even aanbakken, uitje snipperen en in pan bakken, alles bij elkaar, kruiden, enkele eieren erin. Mengsel in cakevorm en in oven bakken. In schijfjes opdienen met brood en salade. Beetje chutney erbij....
Deze wordt hier nu iets anders gemaakt wegens de melkallergie van de dochter, met gistvlokken in plaats van gemalen kaas. (bij nader inzien had ik die dus vergeten te vernoemen in het eerste)
Klinkt goed, ook met die gistvlokken. Kun/wil je hem wat nader voor me uitwerken?
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Joske

  • *****
  • 2.829
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #68 Gepost op: 03 september 2012, 17:57:14 »
Paddenstoelenpaté

1 ui
500 g gemengde paddestoelen/champignons
3 el olie
1 teen knoflook
zout + peper
150 g ongezouten cashewnoten
1 el verse peterselie
2 eieren
150 g geraspte oude kaas of 3 el gistvlokken
bakvorm ingevet of met bakpapier bekleed

oven op 195 graden
ui en paddestoelen in kleine stukjes snijden/versnipperen
ui samen met de versnipperde look in een pan bakken in de olie
paddestoelen 5 min meefruiten
gehakte noten (2 el in bakvorm strooien)
rest v. noten + eieren + kaas/gistpoeder bij de paddestoelen mengen en kruiden met peper en zout
mengsel in de bakvorm doen, gladstrijken en 45 min inoven bakken

Heel lekker met knolselderpuree of op de boterham met chutney

Offline haantje

  • ******
  • 5.068
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #69 Gepost op: 03 september 2012, 18:40:48 »
Dank je, Joske, die gaat zeker gemaakt worden!
"Vroeger, toen kraaiden de hanen nog. Tegenwoordig gapen ze alleen nog maar", zei de dove.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #70 Gepost op: 13 april 2013, 16:58:16 »
Het is weer april, dus ik trap deze topic weer even omhoog.

Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.

Avocado's staan hier wel weer op het menu voor de zoveelste guacamoleversie (o.a. met salsa verde). En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad. En verder was ik stiekem niet zo op het seizoen aan het letten, maar deze draad gaat er vast mee helpen...
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #71 Gepost op: 13 april 2013, 16:59:53 »
Raapstelen: op z'n Indisch, met sambal of een boemboe roerbakken. En je kunt het vaak ook gebruiken om in een recept een andere bladgroente te vervangen.

Offline Bast

  • ******
  • 4.149
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #72 Gepost op: 13 april 2013, 17:02:30 »
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?
Sin chile, no tiene chiste!

Offline Hizikigrrrl

  • Moderator
  • ******
  • 21.786
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #73 Gepost op: 13 april 2013, 17:04:03 »
Valt de smaak niet weg in dat soort gerechten met sambal enzo?

Ik heb het nooit met raapsteeltjes gemaakt, maar wel met andijvie en dat was heerlijk. Het lijkt me dat je het ook kunt roerbakken in sesamolie, met knoflook enzo.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #74 Gepost op: 17 april 2013, 11:17:11 »
Heeft er iemand nog een leuk recept met raapstelen? De rauwe stamp is erg lekker, maar ik kan zo gauw niet bedenken wat voor leuks er nog meer mee kan.


Dit http://www.vegatopia.com/vega/koken/recepten/10997-japanse-salade-lekker-anders kan uitstekend met alleen raapstelen.
Roer een beetje Japanse mayo door de dressing.

Edit: oh jaiks, ik blijk mezelf te herhalen

Citaat
En van de week komt er ook een poging voor mole verde met radijsblad.


Wat leuk, wil je als het lekker is de verhoudingen noteren?
« Laatst bewerkt op: 17 april 2013, 11:20:36 door Selly »
,,,,فلافل

Offline M.

  • Forumkenner 2013
  • ******
  • 4.168
  • Geslacht: Vrouw
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #75 Gepost op: 17 april 2013, 11:30:00 »
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #76 Gepost op: 17 april 2013, 12:56:38 »
Ik kwam een recept tegen van raapstelen met spaghetti, leek me ook wel lekker. Volgens mij ging er verder alleen knoflook en pesto door en wat parmezaanse kaas, maar je kan er natuurlijk meer doorheen doen als je dat wilt.

oeh en een rood pepertje.
Of gebakken raapstelen en daar los spaghetti aglio olio bij eten.
,,,,فلافل

Offline meisbaer

  • *****
  • 5.622
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #77 Gepost op: 17 april 2013, 14:56:59 »
Bij mijn werk maakt de kokkin van het eetcafé er quiche mee. Net als spinazie eerst eventjes in een pan wat laten slinken en dan uit laten lekken voor je het door de rest van de vulling doet. Zij deed er geloof ik ook nog zongedroogde tomaatjes door (en kaas natuurlijk).

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #78 Gepost op: 13 mei 2013, 21:36:38 »
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend  :D  :wortel:
,,,,فلافل

Offline Eelco

  • Admin
  • *****
  • 20.666
  • Geslacht: Man
    • Mijn Homepage
Re:De grote seizoensgerechtenverzameling Q2: april-mei-juni
« Reactie #79 Gepost op: 14 mei 2013, 01:27:02 »
Ik verklaar het saladeseizoen voor geopend  :D  :wortel:
Ja! Een lekkere, snelle salade, met nieuwe aardappelen of spaghetti aglio, olio e peperoncino, liefst in de tuin bij de laatste straaltjes zonlicht. Ik heb koolrabi ontdekt als lekker frisse, ietwat fruitachtige, groente in salades. Ook venkel, fijngesneden met citroenige dressing, zal deze zomer vaker in de salade gaan. Verse citroen (met wat zest) als dressing is leuk, maar je kunt natuurlijk ook wat vlierbessen- of granaatappelsiroop gebruiken om de dressing een bijzonder tintje te geven. We hebben ook nog een halve fles pompoenpitolie, die een geweldige zoete smaak aan de dressing geeft. IJsbergsla heb ik herontdekt als een manier om een salade wat 'crunch' te geven. Dat kan natuurlijk ook met geroosterde pompoen- of zonnebloempitten (pijnboompitten kunnen me minder bekoren, de 'goede' zijn me te duur voor wat het oplevert). En gegrilde halloumi natuurlijk.
War is peace, freedom is slavery, and ignorance is strength