Een interessante post, Fynnya, die me wat werk gaat vragen. Over een paar items ervan kruisten Draek en ik al de degens. Ik zeg het zo, omdat hij ook al het "primaat van het definiëren" voor de veganisten opeiste. Ik begrijp dat wel, dat zij het strictste veganisme voorstaan en propageren, ze zien dat als hun taak, maar dat geeft ze nog niet het recht de term veganisme volledig voor hun tak op te eisen. Zelf zou het ik het liever strict vegetarisme zien noemen. De vegetariërs die voeding-veganisten liever "stricte vegetariërs" noemen dan veganisten, spelen zo in de kaart van de nog veel strictere totaal-veganisten. Hoe je 't ook bekijkt, het is en blijft een soepje, zonder balletjes, maar toch een soep. Uiteindelijk zullen we, na vergelijk en discussie, wellicht eens onze voorkeursterminologie naast eñkaar moeten leggen.
Een tweede zaak is, dat je gezaghebbende lexicologen en hun lekenwoordenboeken niet hun authoriteit kan ontzeggen, want zij zijn de schakel met het breedst mogelijke publiek en zij bepalen wat opgenomen wordt en wat niet en hoe het inhoudelijk geformuleerd wordt.
Zelfs de grotere veganistenorganisaties kunnen die authoriteit niet uitoefenen, ze kunnen enkel zichzelf en hun standpunten en woordgebruik en woordscheppingen propageren. Het zijn de lexicologen die beslissen. Het ledenaantal van de veganische verenigingen is te klein om hun opties in het gewone taalgebruik te laten doordringen via de praxis.
The Vegan Society geeft ook duidelijk aan dat veganisme breder is dan alleen voedsel:
Ze geven het op de voorpagina van hun website zelfs heel expliciet aan, behoorlijk prominent op die bladzijde staat:
Veganism is not just about what you eat... A vegan is someone who tries to live without exploiting animals, for the benefit of animals, people and the planet. Vegans eat a plant-based diet, with nothing coming from animals - no meat, milk, eggs or honey, for example. A vegan lifestyle also avoids leather, wool, silk and other animal products for clothing or any other purpose
Nou dat is dan duidelijk. En hoe noemen ze voedings-veganisten?
The Vegan Society was de allereerste veganisme-organisatie ter wereld en is (mede?) opgericht door Donald Watson, degene die het eerst het woord 'vegan' gebruikte. Dit maakt The Vegan Society dé autoriteit op het gebied van veganisme, dus ik zou denken dat hun definitie de leidraad zou moeten zijn.
Alle respect, maar het kan alleen een invloed zijn, geen leidraad. Zie mijn "lexicologisch gedeelte" hierboven.
Sowieso zou ik uitgaan van definities van veganisme-organisaties, deze vind ik betrouwbaarder dan die van vegetariers-organisaties en anderen.
Idem dito. Het zijn gezichtspunten, stellingen en opvattingen die zeker moeten beluisterd worden,
maar niet dwingend zijn, wie beslist is een veel bredere kring van woordgebruikers en woordgebruik-
specialisten. Het zijn niet alleen de veganisten, die over het vastleggen van definities gaan en over het woordgebruik veganist en veganistisch. Je kan dat betreuren. Maar ik geloof dat het zo is. Daarom moet je alle definities vergelijken. Die van de groeperingen, en die van de encyclopedieën en woordenboeken.
Jij spreekt over betrouwbaarheid. Ik vind de term veganist voor voedings-veganisten even betrouwbaar als de term veganisten voor totaal-veganisten. Wie precies wil weten wat precies de lading is, zal samengestelde woorden moeten gebruiken of nieuwe woorden moeten invoeren.
De definitie van vegetariërsorganisaties ed. zeggen niet veel, omdat deze mensen zich helemaal niet met veganisme bezighouden en zich er vaak dus ook niet of weinig in verdiept hebben.
Alsof ze niet weten wat dat is... In de meeste fora lopen ze dooreen en kennen ze elkaar heel goed.
De vegetariërs zijn trouwens de grootste kweekvijver voor veganisme.
Daarnaast is het niet onwaarschijnlijk dat zij veganisme alleen even noemen omdat ze aan willen geven dat ze zelf niet zo strikt zijn (om kritiek over extremisme en onhaalbaarheid buiten te sluiten), en veganisme dus slechts even noemen om een onderscheid aan te geven tussen henzelf en degenen die strikter zijn, en daarom slechts het meest opvallende verschil (het eten van dierlijke producten als zuivel en ei) even noemen.
Ik tracht je te volgen. Je moet natuurlijk onderscheidstermen gaan gebruiken om jezelf te onderscheiden.
Maar vegetarisme is de hoofdterm. Vele definities van vegetarisme zijn samengesteld, dwz ze voeren klakkelooos zowel het wel als het niet gebruiken van zuivel en eieren en dierlijke vetten in de definitie in. Op die manier moet je nog alleen een andere term gebruiken voor zij die verder gaan dan voeding. En dan heb je maar twee termen nodig. veganist en vegetariër. Dat eerste is dan volkomen eenduidig gemaakt. Het zijn dan de vegetariërs die zich onderling maar moeten onderscheiden met bijkomende termen. Wat ze daarmee in werkelijkheid gedaan hebben, de vegetariërs, is het veganisme eenduidig gemaakt.
Maar we weten dat voedings-veganisten zich ook veganisten noemen. En het algemene publiek geloof hen wel.
Overigens voerde je een dubbelzinnigheid in, in je de bovenstaande kwoot,
Wat is het meest opvallende verschil dat de vegetarische verenigingen in hun definities willen aanstippen: zuivel of geen zuivel, of integendeel strict veganisme ?
Of veganisme noemen om geïnteresseerden te laten weten dat veganisme bestaat, en daarvoor hoeven ze er niet diep op in te gaan en kunnen ze dus een heel korte definitie geven die te kort door de bocht is.
Wel, hierboven concludeerde ik integendeel juist, dat het de vegetariërs zijn, die veganisme eenduidig maken als term, door de voedings-veganisten als stricte vegetariërs te assimileren in hun definities.
Aangezien de Britse, Amerikaanse en Nederlandse veganisme-organisaties allemaal veganisme omschrijven met niet slechts voedsel, maar ook overige producten, zou ik zeggen dat dat toch echt een onderdeel van de definitie is.
Mooi dat ze het eens zijn.
Maar het algemene woordgebruik beslist toch
Van veganisme-organisaties weet ik alleen de EVA die ervan afwijkt
Ja, en ik zit nu juist op hun grondgebied, alhoewel, dat klopt niet meer, ik zit in Spanje.
(hoewel ze wel meer overlappend voor veganisme én vegetarisme lijken te zijn, reken ik ze er toch wel toe omdat ze het in hun doelstellingen hebben over plantaardig en over hoeveel nadelen zuivel enzo hebben).
Waartoe reken je ze?
Dus tot nu toe 3 (waarvan 1 heel belangrijke) die het breder zien dan voedsel, en 1 die dat niet doet.
Nog eens verder rondkijken. In Spanje bv. En Duitsland. En Frankrijk.