In De Weerelt
www.deweerelt.be in Turnhout, België. De zaak is zowel brasserie als restaurant en oogt fris en eigentijds. De gerechten getuigen van originaliteit en creativiteit. De aanvang verliep evenwel wat haperend. Het door de dienster voorgestelde huisapéritif (cava rosé) bleek niet meer voorradig te zijn. (bij het begin van een zaterdagavond-service?!) Toen we dan een fles zeer lekkere Rueda bestelden (mooie wereld-wijnkaart!) werd tot tweemaal toe gevraagd wat we nu eigenlijk besteld hadden, zodat de amuses ook voor de drank verschenen. Er zijn mensen die dan al ontwenningsverschijnselen beginnen te vertonen. Overigens passeerde de zaak ook niet de amuse-test: als de klanten twee vegetarische voor-en hoofdgerechten bestellen zou een alerte dienster of chef misschien het vermoeden kunnen krijgen dat het hier om vegetariërs gaat die ook een vegetarische amuse op prijs stellen.
Dit gemor even terzijde, de chef maakt fraaie dingen klaar. Het enige vegetarische voorgerecht (bij de suggesties) was een filodeeg gevuld met camembert en niet erg zichtbare tomaat op een bedje van venkel en ajuin-crumble. Die laatste was zo lekker dat hij best wat guller had mogen gestrooid worden. Als hoofdgerecht keuze tussen drie gerechten, wij namen een ragout van onder andere broccoli en artisjok in een paprikasaus. Dit gerecht was fijn en licht, zeer geslaagd. Je zou je wel kunnen afvragen of bij dit toch redelijk prijzig (19 euro)
hoofdgerecht een bijgerecht als een lekkere olijfoliepuree of iets dergelijks zou kunnen geserveerd worden. Grote eters zullen zich mogelijk na twee uur naar een nabijgelegen frituur haasten, zeker als voorgerecht of dessert achterwege worden gelaten (wat toch ook moet kunnen.)
Kortom, een redelijk prettige ervaring, ondanks schoonheidsfoutjes.