Op een koude, natte zaterdagavond zwerven we door Amsterdam West op zoek naar een plek om te eten. Kartika, een Indonesisch restaurant aan de Overtoom hebben we eigenlijk uitgezocht. Maar voor de deur schrikken we terug. Er zit nog helemaal niemand!
Even wat drinken in een naastgelegen café dan maar. Misschien over een half uurtje? Maar nee, het blijft er leeg. Slecht voorteken? Of zijn we gewoon nog steeds veel te vroeg? Het aan de overkant van de straat gelegen Thaise restaurant zit echter wel bomvol, dus we gokken dat het toch een voorteken is.
We slenteren verder. Langs de Vondeltuin (niks vegetarisch op de kaart) en Fiorentino (idem), steken over voor Dionysos, een Griekse taveerna dat er veelbelovend uitziet. En Grieks is altijd goed, vinden wij. Maar helaas: het is er zo vol dat we genoodzaakt zijn om nog verder af te zakken.
De Jan Pieter Heijestraat in dan maar. Veel Turks en snackachtigs daar, met ongezellig TL-licht. We spotten een Portugees aan de overkant. Maar die heeft ook niet veel vegetarisch. Hé, daarnaast. Paloma Blanca. Spaans? Nee, Marokkaans! Ziet er leuk uit. Klein restaurantje met een stuk of tien tafeltjes. Veel aardetinten. Moderne kunst aan de muur. De op de ruit geplakte recensie uit Het Parool trekt ons echt over de streep: een 9,5 van Johannes van Dam!
Binnen komt muziek uit de Maghreb uit de luidsprekers, gelukkig op een niet al te opdringerig volume. De kaart is klein en zonder veel opsmuk van woorden gemaakt. Twee hoofdgerechten worden aangeprezen als vegetarisch en ze heten simpelweg 'Tagine vegetarisch' en 'Couscous vegetarisch'.
Van de soepen blijkt er ook een zonder vlees of vis te worden gemaakt en verder is er nog een salade met nootjes. We kiezen voor de Bissara, een soep van groene erwten met komijn en olijfolie. Heerlijk geurig en mild van smaak. Daarna de couscous. Die overtreft alle verwachtingen: hemels! Zacht en romig is ie. De groenten (wortel, paprika, courgette en iets koolachtigs) zijn boterzacht, maar hebben niets van hun volle smaak verloren. Hoe doen die twee dames in de keuken dat toch?
Eigenlijk willen we nog een toetje, en zo'n dadellikeur lijkt ons ook wel wat als afsluitertje. Maar we zitten vol. Ander keertje terugkomen dan maar? Doen we! Prijs kan er ook nog wel mee door. Met een biertje en een wijntje erbij zijn we met z'n tweeën € 45,95 kwijt.