Arrabiata is niets minder en niets meer (more is less) dan een eenvoudige tomatensaus met knoflook en rode peper. De (goede) smaak wordt bepaald door de kwaliteit van de tomaten, en de hoeveelheid knoflook en peper.
Een heerlijk recept is van verse rijpe (!) pomodori (2 kg, inkruisen, 15 seconden in kokend water, ontvellen en in blokjes aanfruiten met 4 eetlepels olijfolie op niet te heet, middelhoog vuur ), rode/roze knoflook (4 grote tenen, pas op het laatst uit de knoflookpers erin doen, als de saus nog 5 minuten moet) en peperoncino (1 theelepel gedroogd produkt), zeezout naar smaak (liever (1 of) 2 Italiaanse groentenbouillonblokken voor soep (brodo).
Wat er eventueel ook nog wel in kan, is een eetlepel gedroogde oregano (halverwege mee laten pruttelen).
Saus laten inkoken tot gewenste dikte, proeven en een eventueel scherp zuurtje temperen met een eetlepel rietsuiker (in principe niet nodig bij rijpe tomaten, maar zijn ze iets minder rijp dan zijn ze ook zuurder). Buon appetito!