Op het enigszins suffe maar toch vermakelijke programma Over de Kook zag ik een Mitra uit Iran die een Iraanse Gerstesoep maakte.
Leek me wel lekker en heb me dus ingelezen, zelfs een Iraans kookboek aangeschaft. Het
mevrouw kookboek uit Iran. (alleen de naam al
)
Hier het recept (6 personen):
2 liter bouillon
100 gram gerst
2 eetlepels wortel
1 dl slagroom
2 eetlepels bloem
50 gram boter
1 kopje melk
Zout en peper
De gerst laat je eerst 6 uur weken (Geduld...)
Dan de bouillon aan de kook brengen, samen met de gerst totdat dit gaar wordt. Dan de wortel erbij doen.
Een witte saus (roux heet dat geloof ik) maken met de bloem, boter en melk, en dit aan de soep toevoegen. Zout en peper naar smaak.
Eventueel kun je wat tomatenpuree toevoegen. Het staat in het boekje en ik heb het ook gedaan om wat kleur aan de gerstesoep te geven.
Dan het vuur uit en als laatste de slagroom erbij doen en garneren met wat peterselie ofzo.
Beetje limoen is er wel lekker bij, en serveer het met een vers turks brood. Erg lekker!!