Inhoud:
'Vegetarisch op zijn best' van Jorun Verheyden is een ingrediënten- en een kookboek in één. Op een beknopte inleiding over vegetarische voeding volgt een beschrijving van ingrediënten die typisch zijn voor de vegetarische keuken. Wat de groenten betreft, komen vooral 'gewone' groenten zoals komkommer of broccoli aan bod, maar er is ook wat aandacht voor minder gewone ingrediënten zoals zeewieren. Daarna volgt er uitleg over natuurlijke vleesvervangers (peulvruchten, noten, paddestoelen, seitan en grutten), bruine rijst, volle granen, pasta en noedels, olie, zout, kruiden en specerijen.
Verheyden pleit er sterk voor om te eten volgens de seizoenen en daarom rangschikte ze de recepten volgens de seizoenen waarin ze het beste gegeten kunnen worden. Per seizoen vind je 15 recepten. Enkele voorbeelden: carbonara met sojavlokken en primeurgroenten, rijsttimbaaltje met champignon-auberginebedje, paksoirolletjes met tofu en sojascheuten, pannenkoekentaart met tomaten-venkelsaus. Bij de meeste recepten vind je ook één of meerdere tips, bijvoorbeeld voor een begeleidend gerecht of een variant op het recept.
Vormgeving:
Het boek is helder en overzichtelijk, met een sobere vormgeving. De vele foto's die het boek illustreren zijn van goede kwaliteit.
Beoordeling:
De inleiding is vrij oppervlakkig en arbitrair samengesteld. Er zijn zeker betere inleidingen te vinden, zoals in het Handboek Ecologische Voeding (uitgegeven door VELT) of het Groot Vegetarisch Kookboek (Könemann). De recepten zelf zijn niet moeilijk, origineel en snel klaar te maken. De ingrediënten zijn zo goed als altijd makkelijk te vinden. Een mooi en goed kookboek, alleen jammer van het prijskaartje (meer dan 25 euro).
Vegetarisch op zijn best
Jorun Verheyden
Uitgeverij De Eenhoorn, 2000
ISBN 90-5838-079-3