In Knack weekend van 13 oktober ook een top tien van vegetarische restaurants, zoals hoger in DS.
Een aantal vaste waarden: Safraan (Sint-Joris-Weert), l'Element Terre en Dolma in Brussel, Avalon en Komkommertijd in Gent, De Broers van Julienne (Antwerpen), De Levensboom (Hasselt).
Opmerkelijk voor Brussel: Shanti (hoewel twee derde met vis en ook wat prijzig) en het nog niet zo lang bestaande Slurps, met een volledig vegetarische, Ayurvedische keuken.
Een te ontdekken nieuwkomer: het indiase, vegetarische, Bollywood in Antwerpen, in dezelfde straat als Aahaar. Ook eenvoudig ingericht en zeer redelijk van prijs.
De journaliste Veerle De Pooter merkt volgens mij wel terecht op dat het, ondanks de opmars van vegetarische voeding, nog zoeken is naar volledig vegetarische restaurants in Vlaanderen. Opvallend daarbij is dat ze nog vooral een grootstedelijke aangelegenheid zijn.
Vaststellingen zijn dat Gent, vooral mikkend op een niet zo rijk studentenpibliek, dikwijls geen hoog niveau haalt in de keuken. Brussel scoort dan culinair beter wegens het kosmopolitische, verwender publiek. Antwerpen is niet echt mee met de trend.
(Mijn kanttekening daarbij is dat hier zeker een grond van waarheid in zit. Maar met Avalon, Komkommertijd en de Warempel scoort Gent toch verre van slecht, waarbij ook dient vermeld dat vele, betere "gemengde" restaurants in Gent (zoals African Queen) originele vegetarische gerechten op de kaart zetten. Inderdaad schijnt Antwerpen wat achterop te hinken, doch ook hier valt er in "gemengde" restaurants heus wel wat te vinden, zoals onze gids bewijst.
Verder ook mee eens dat genieten van lekker eten nog te weinig aan bod komt in vegetarische restaurants. "In een tijd van ongekende mogelijkheden op culinair vlak kan elke chef-kok met een dosis creativiteit schitterende gerechten op het bord toveren, met of zonder vlees."
(Iets om te verzuchten bij de zoveelse groentelasagne of snelle, liefdeloze wok.)