Mag ik (van iemand die het heeft )een recept voor sambal goreng boontjes? Lijkt mij niet zo moeilijk zelf te maken, toch?
Ja, dat mag! Van Bep Vuyk:
250 gram snijbonen of prinsessebonen
3 eetlepels gesneden ui
1 teentje knoflook
1 theelepel sambal oelek
1 theelepel laos
1 theelepel Javaanse suiker
zout
2 eetlepels olie
1/4 blok santen
1 spriet sereh
1 salamblaadje
Was de bonen, breek ze in 3 a vier stukjes of snij de snijbonen. Van Bep Vuyk moeten we de ui, knoflook, sambal en laos met de suiker en het zout tot een brij wrijven. Ik doe dat meestal niet. Daar is geen reden voor. Het is natuurlijk een mooi moment om je vijzel weer eens te gebruiken. Ik roer de ingrediënten door elkaar in de pan.
Fruit dit alles in de olie tot de uien geel zijn. Voeg de boontjes toe en bak ze mee tot ze slap zijn (ik gooi meestal van te voren even de kook er over).
Doe er vervolgens de santen, de sereh en salam bij en, als de massa erg droog is, een scheut water. Laat de santen smelten en Laat het gerecht ongeveer 5 minuten op een laag pitje stoven. Roer af en toe voorzichtig om. De boontjes mogen niet te zacht worden. Maar proef zelf even wanneer je ze gaar genoeg vindt en voeg indien nodig nog een beetje water toe.
Verwijder voor het opdienen de sereh en het salamblaadje.