Vooraf met kaas en panko gevulde jalapeñohelften.
Recept?
Uit de losse pols, want het luistert toch nog niet zo nauw:
- Oven voorverwarmen.
- Pepertjes halveren, inclusief het steeltje, zodat je 2 schuitjes hebt waar het niet uit kan lekken. Daar haal je voorzichtig de binnenkant uit. Heb je pittige pepertjes, zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk zaadlijst weg haalt. Als je er wel van houdt zit het toch verstopt onder kaas, dus dan kan je het lekker slordig laten.
- Meng wat kaas: Bijvoorbeeld roomkaas of (Turkse) feta voor een smeuïg witte vulling. Hier maken we graag oude stukjes op, dus raspen we voor extra smaak wat overgebleven stukjes parmesan, pecorino, cheddar, goudse, etc. erdoor.
- Variaties: Geraspte knoflook, een restje (gekookte en uitgeknepen) spinazie, fijn gesneden ui, kleine blokjes tomaat zonder sap, zwarte bonen, mais, vooraf in een koekenpan droog geroosterde komijn, etc kan er ook allemaal door. Zorg er wel voor dat het mengsel niet te nat wordt.
- Smeer de kaas in de pepertjes. Met voornamelijk roomkaas kun je het beste niet teveel over de rand gaan, maar andere kazen erdoor kan dat wel. Afhankelijk van de diepte en breedte van de pepertjeshelften gebruik ik het liefst een theelepel of een klein en slank gebaksvorkje om de kaas erin te krijgen.
- Voor extra crunch kun je er panko of gewoon paneermeel over heen strooien.
Hier gaat het in een ovenschaaltje in zo'n klein roosteroventje zonder temperatuurregeling. Zal ergens tussen de 160C en 180C zitten, maar je zit dicht op de verwarmingselementen dus het gaart+grillt snel.
Wil je wat zachtere pepertjes, dan kun je het op zo'n 180C in de oven doen. Als de kaas mooi gesmolten is (15-20 min ongeveer), kun je de grill aandoen om in zo'n 5-10 minuten een goudgeel korstje te krijgen als je kaas gemengd hebt of er een pankolaagje voor het grillrondje erop hebt gestrooid.
Houdt je van een wat knapperiger pepertje, dan plaats je het meteen vlak onder de grill en doe je alleen het grillrondje. Je kan de temperatuur omhoog gooien, maar dan is het wel verstandig om er bij te blijven, want een zwarte bovenlaag is snel gebeurt en best wel zonde.
Werkt ook prima met van die kleine paprikaatjes en/of Turkse pepers, al vul ik die laatste liever met rijst erbij (Mexicaans of Turks geinspireerd) of met een yoghurtvulling, die gebonden is met kikkererwten. Dat kun je heel simpel doen door wat fijn gemalen Indiase kikkererwtzoutjes zoals sev (o.a. van het merk Haldiram verkrijgbaar bij toko's met Indiase producten) door de yoghurt te roeren. Lekker bij Indiase gerechten, eventueel opgeleukt met gehakte cashewnoten, koriander(steeltjes), doperwtjes, etc. erdoor.