Vastkokende aardappels van gelijke grootte uitzoeken met een mooie schil. Goed wassen en dan regelmatig inkerven tot onderin, maar niet helemaal doorsnijden. Doe dit met niet teveel afstand van elkaar, want met dikke waaiert ie niet zo mooi uit. Om te voorkomen dat je per ongeluk helemaal doorsnijdt kun je de aardappel in een lepel leggen. Ik weet niet hoe blij je mes daarvan wordt, maar je kan het ook naast je snijplank leggen, mits niet te hoog, en die als stootkussen gebruiken zeg maar. Wel recht snijden dan.
Ovenschaal invetten (antiplak), en daarna de aardappels insmeren met boter (paar eetlepels toch wel, eventueel ook gedeeltelijk olijfolie. ). Makkelijkste vond ik gesmolten boter met een kwastje en een klein gebaksvorkje (soort wig), zodat je beter tussen de plakjes kan komen. Ook handig als je bijvoorbeeld knoflookplakjes, dunne lenteuiringetjes of oid ertussen wil doen.
En dan afhankelijk van de grootte van je aardappels op 220 C 45-60 minuten in de oven. Tussentijds kun je nog wat boter erover strijken, in een later stadium kom je ook makkelijker tussen de plakjes en je voorkomt droogte (wat op mijn foto een beetje het geval is).
Hier populair met piment d'espeletteboter, knoflookplakjes en zeezout