Omdat er nu iets heel bijzonders te vieren was, buiten het feit dat heel het gezin tesamen was, dineerden we in La Ferronnière in Bouillon.
Het is een prachtige, karaktervolle oude villa boven het stadje gelegen.
De titel "gastronomisch" dat het zich toeëigent draagt het met recht en reden.
We hadden tijdig een vegetarische menu gevraagd (niet voorzien op de kaart) en de jonge chef bewees nog eens dat goede koks daar geen probleem mee hebben en dat integendeel als een uitdaging aanzien.
De amuses waren kleine zwarte olijven en even later een fris meloensoepje en een hartig tomaten-mozzarellaslaatje.
Eerst was er een op langwerpig bord gepresenteerde koude sla van gegrilleerde aubergine en met aceto balsamico begoten rucola.
Een fris, goed gekruid, de appetijt aanscherpend voorgerecht.
Daarna volgde een romig stoofpotje van verschillende groenten met truffelstukjes. (Voor de flexitariërs waren er kleine coquilles bij: het vraagt niet zoveel fantasie een gerecht te vegetariseren, als wat meer koks dat nu eens inzagen.)
Als derde gerecht was er risotto van wilde rijst (die ik al dente én smeuïg durf noemen) en kort gebakken, krachtig smakende, wilde boschampignons.
(Omdat wij via mail een voorgerecht en hoofdgerecht hadden gevraagd begon, met de aanvoer van steeds nieuwe bestekken, enige twijfel over duur, prijs, en nog aanwezige honger op te steken.)
Als verlichting volgde een verrassende sorbet die nu eens niet saai en mierzoet, doch verfrissend was en vol smaakcontrasten zat, o.a. door campari, donkere kersen en tomaten.
Het hoofdgerecht was een bord met drie verschillende fijne pasta's, met voor de flexitariërs
een zalmforel met groentecouscous.
De kaas erna was een knapperig gebakken geitenkaas, omringd door mooi contrasterende perzik-abrikoosstukjes.
Het dessert was een luchtig, warm rijstgebakje en straciatella-ijs met munt en chocolade.
Het was een memorabele eetervaring.
De chef kookt licht, verrassend, met aangename smaakcontrasten en met liefde voor de versheid en de smaak van het product. Zijn keuken is eerlijk, smakelijk en nooit vergezocht.
(En iets wat in Wallonië kan, en je zelden in Vlaanderen zal vinden: de prijs voor deze uitgebreide sterrenmenu was 55 euro.)