Als we kijken naar de drie voetafdrukken (de koolstofvoetafdruk, watervoetafdruk en ecologische voetafdruk), dan blijkt dat de menselijke activiteit telkens het draagvlak van de aarde overschrijdt. Maar als we de voetafdrukken van dierlijke producten vergelijken met die van plantaardige alternatieven, dan zien we dat de veeteelt een heel grote bijdrage levert in onze milieu-impact. Dat komt omdta we veel dieren kweken die veel energie, water, land en grondstoffen vereisen en die veel afval produceren.
We kunnen niet alleen van menselijke overbevolking spreken, maar ook van een overbevolking van landbouwdieren. Hier is waarom...
Er zijn twee gigantisch grote problemen. Ten eerste is er de diepe kloof tussen arm en rijk: een ernstige onrechtvaardigheid in de menselijke samenleving. Niemand mag sterven aan extreme armoede. Ten tweede is er de massale uitsterving van dier- en plantensoorten. Dit is een ecologische crisis; geen dier- op plantensoort mag uitsterven door toedoen van de mens. Daarom moeten we menselijke gelijkwaardigheid (rechtvaardigheid) respecteren zonder het ecologisch draagvlak van de aarde te overschrijden. Iedereen dezelfde rijkdom geven als een gemiddelde Belg is ecologisch niet duurzaam.
We kunnen dit wiskundig voorstellen als volgt
A = B x C x D < E
A is de Aanslag op de Aarde (ecologische impact)
B is de Bevolking
C is de gemiddelde Consumptie van een mens
D is de gemiddelde Druk van een consumptie
E is het Ecologisch draagvlak
We hebben twee uitdagingen
1) A < E, anders sterven er soorten uit
2) C rechtvaardig verdelen (volgens rechtvaardigheidstheorieën zoals die van John Rawls)
Momenteel is reeds A > E, want er sterven soorten uit, en de ecologische-, water- en koolstofvoetafdrukken zijn hoger dan wat de aarde te bieden heeft. Probleem is dat als we C rechtvaardig verdelen door arme mensen een gelijke welvaart te geven als de rijke mensen, de gemiddelde C stijgt zodat A nog groter wordt. Het milieutechnologische verhaal focust op de factor D (efficiëntere wagens,...).
Maar technologische ontwikkeling is niet voldoende om beide dringende problemen op te lossen, want de vereiste technologie moet biologisch-fysisch mogelijk, financieel-economisch haalbaar, ecologisch duurzaam, ethisch verantwoord, en zeer snel beschikbaar zijn. Aan die voorwaarden is momenteel niet voldaan.
Daarom moeten we ook focussen op de factoren B en C. Dus B en C zijn te hoog, dus hebben we overBevolking en overConsumptie. Overconsumptie en overbevolking aanpakken is ook noodzakelijk, want er zijn te veel mensen die te veel luxe kopen.
Maar kijken we naar C, de gemiddelde ecologische impact van een persoon ten gevolge van diens consumptie, dan zien we dat de veeteelt de grootste factor daarvan is (volgens het FAO is de veeteelt waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van het uitsterven van soorten). Voor een gemiddelde Belg is de voetafdruk ten gevolge van de consumptie van dierlijke producten hoger dan voor een andere consumptiecategorie (verwarming, mobiliteit,...). Dus het beste wat een Belg kan doen voor het milieu, is veganist worden (dat is nog beter dan bv. een passiefhuis bouwen of overschakelen op groene stroom of de auto wegdoen en alles met openbaar vervoer doen of overal spaarlampen plaatsen of nooit meer met het vliegtuig reizen of...). Veganisme (en ook vegetarisme als je niet te veel kaas eet) is de nummer 1 milieutip. Het bespaart het sterkste op de ecologische voetafdruk, en hetzelfde geldt voor bv. de watervoetafdruk.
Eigenlijk wil dat zeggen dat er te veel landbouwdieren zijn (de biomassa van alle landbouwdieren tezamen is groter dan de totale biomassa van alle 6,7 miljard mensen). Die miljarden koeien, varkens, kippen en andere veedieren verbruiken veel energie, water, grondstoffen en ze gebruiken veel land. En ze produceren veel afval (mest, methaan).
Dus...
overbevolking 1: te veel mensen (te hoge B)
overbevolking 2: te veel landbouwdieren in de veeteelt (te hoge C)
de oplossingen zijn eigenlijk supersimpel:
oplossing 1: minder geboortes (door het creëren van rechtvaardige voorwaarden voor een vrijwillige zwangerschapsbeperking)
oplossing 2: minder vleesconsumptie (vlees en zuivel vervangen door plantaardige alternatieven)