Voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten. (uit Becoming Vegan) Veel meer voedingsmiddelen bevatten natuurlijk ijzer, ik heb alleen die genomen die meer dan 1 mg per portie hadden (anders duurt het typen eeuwen).
Het getal ervoor is mg ijzer per portie, tussen haakjes staat wat 1 portie is)
8.8 sojabonen
6.6 linzen
4.7 kikkererwten
4.6 adukibonen
4.5-5.2 navy, pinto kidneybonen
3.7 cranberrybonen
3.6/5.2 zwarte (turtle) bonen
(bij alle peulvruchten: portie = 1 cup (240 ml))
5.2 pompoenpitten
3.1 pijnboompitten
2.4/2.7 zonnebloempitten
2.1/2.9 sesamtahin (3 eetlepels)
2.1 cashew
1.9 lijnzaad (2 eetlepels)
1.6 hazelnoot
1.4 pistache
1.4 amandel
(Rest van de noten/zaden: 1 portie = 0.25 cup (60 ml))
3.6 blackstrap melasse (1 eetlepel)
1.8-13.2 tofu (0.5 cup (120 ml))
2.2 tempeh (0.5 cup (120 ml))
Andere vleesvervangers mogelijk ook (kijk zelf even op de verpakking), zij noemt allerlei soorten die vrij veel bevatten (van nature of verrijkt?), maar die soorten verkopen ze hier niet.
2.1 gedroogde vijgen (5)
2.1 prunes (10)
1.6 gedroogde abrikoos (10 halve)
0.9/1.1 rozijnen (0.25 cup (60 ml))
2.1 gekookte quinoa
2.0 donkere rye flour
1.2 whole wheat flour
1.0 pearled barley
(bij alle graan/meel: 1 portie = 0.5 cup (120 ml))
1.7 aardappel, baked (1 stuk)
1.4 paddestoelen (0.5 cup (120 ml))
1.1 kale, rauw (1 cup (240 ml))
1.0 mungboonkiemen, rauw (1 cup (240 ml))
Vooral peulvruchten, noten en zaden zijn ijzer-boosters dus.