Ben geen grote broodeter, al heeft mijn mams met grote moeite het wel geprobeerd voor elkaar te krijgen met de taartjes bouwen techniek. Zij leukte al haar boterhammen op. Lekker kliederen met tube ketchup enzo (al moet ik echt niets meer hebben van die zoete Zaanse tomatenketchup haha).
Voor de gezondheidsfactor neem je volkorenbrood. Meergranen zegt alleen maar dat er meer granen inzitten, niet over de hoeveelheden of hoeveel van de korrel gebruikt is. De kleur wordt tegenwoordig ook vaak genept door granen te branden, dus dat is ook niet de beste indicatie.
Ga naar een leuk bakkertje en vergeet dat goedkope zoetige en niet zo lekker vullende supermarktbrood. De 'saaie" boterham met kaas kun je eindeloos varieren. Neem een lekker bruin zuurdesempje met een wat oudere kaas en mosterd (broodje Eelco
). Of neem een plakje Pecorino met wat rinse appelstroop. Of haal eens een stuk harde kruidenkaas. Knoflook-fenegriekkaas is heerlijk met avocado en geroosterde pijnboompitjes. Of een wat jongere kaas in de broodje gezond opstelling of met een beetje ketchup en zilveruitjes. Neem een potje aardige mayonaise als basis voor een sausje. Beetje selderij of koriander erdoor bij tomaat, bieslook bij ei. Beetje citroen maakt het lekker fris, of maak het wat pittiger met mosterd of wat drupjes tabasco. Wat fijn gesneden ringetjes lente ui maken het wat knapperiger. Echt, je kan het zo gek maken als je zelf wil, leg gewoon een voorraadje aan in je koelkast met ingelegde augurk, geroosterde paprika, artisjokken, etc. Dan voel je je hopelijk ook verplicht om het te gebruiken en kun je zelf experimenteren wat je lekker vindt.
Zelf ben ik een condimentsmeisje, dus ik ga los met sausjes en smeerseltjes bij elke gelegenheid indien mogelijk. Ook omdat ik niet van boter op brood (ja, kruiden- of knoflookboter of de onovertroffen Choba
, maar gewone echt niet) en margarine vind ik echt naar.
Maak op je vrije dag een bakje pesto en zet die onder een laagje olie in de koelkast. Niet alleen kun je er een pasta pesto mee maken of een pesto salade. Je kan er ook een broodje mee maken met mozzarella en tomaat, koud of tussen de grill. Verder kun je er een aardappelpuree met opfleuren. Variatie? Vervang de basilicum door rucola. Lekker als tosti met een wat hardere kaas en plakjes tomaat. Of maak tomatenpesto. Lekker met een smeltkaasje als taleggio tussen de grill of met zwarte olijfringetjes en paprikablokjes met een stevige pasta soort als salade. Een lepeltje door de soep is ook leuk. Kun je het niet verwarmen in de magnetron, dan kun je misschien een ingedikte smurrie maken en die met de waterkoker tot leven brengen op je werk.
Het kost, net zoals een bentobox, enige voorbereiding, maar met een beetje planning valt het reuze mee en maakt het resultaat het ruim goed. En qua prijs eet je lekker en gezonder dan wat je collega's to go weg knagen. Mocht je last hebben van een suf vega imago, dan is dit je redding
Arthur, waarom eet je geen koolhydraten als ik vragen mag? En hoe zit dat met ketose eigenlijk?