Waar verbleven we in Berlijn?In een klein maar compleet en goed verzorgd appartementje dat we hebben geboekt via AIRBNB. Det is ons erg goed bevallen en ik denk dat we in de toekomst vaker van de mogelijkheden van deze website (
https://www.airbnb.com/rooms/984052) gebruik zullen maken.
Wat deden we in Berlijn?We hebben veel gelopen en vier dagen fietsen gehuurd bij
http://fattirebiketours.com/berlin.
Wij vonden dit de perfecte manier om de stad te verkennen, het verkeer in Berlijn lijkt chaotisch maar men is beleefd tegenover elkaar en dat maakte het heel relaxed. De fietsen met drie versnellingen waren goed onderhouden en zelfs geschikt voor de rit naar de Wannsee (licht heuvelachtig, zo’n 15 km enkele reis vanaf ons appartement). We hebben heel veel gezien, te veel om op te noemen, ik vond vooral de Reichstag heel indrukwekkend, Friedrichsheim en Prenslauerberg heel gezellig en de sfeer in heel de stad erg leuk.
Oja, we hebben ook heel wat tijd op terrasjes gezeten, genietend van grote glazen hefeweizen of Berliner Weisse. Normaal zijn we niet van die bierdrinkers maar in Berlijn hebben we zelfs met flessen bier over straat gewandeld, net zoals we heel veel andere mensen zagen doen. Dat wilden we ook wel eens meemaken na jaren in Rotterdam geleden te hebben onder het alcohol-in-het-openbaar verbod (hier mag je niet eens een wijntje bij je picknick in het park consumeren).
Wat aten we zoal in Berlijn?Zondag een beetje gedwaald, uiteindelijk kregen we trek maar wisten niet in wat. Het aanbod is zo ruim dat je moet kiezen en dat was moeilijk dus kwamen we bij een Italiaan die ook wat Griekse dingen op de kaart had staan: Piazza op Savignyplatz. Pizza met broccoli en div kleuren paprika gegeten, lekker met behoorlijke bodem. Erbij hebben we een Griekse salade gedeeld, goed gevuld en smakelijk. Al met al best eten maar niet bijzonder.
Maandag ontbijt gehaald bij Brot und brötchen om de hoek. Gewoon goed brood en goede zoete broodjes, ik had niet anders verwacht natuurlijk. Hee zeg, we waren tenslotte in Duitsland.
’s Avonds zijn we naar Spice India gegaan, de man had zin in iets met v1s en dit restaurant heeft een aantal v1sgerechten op de kaart, niet heel gebruikelijk voor een Indiër. Ik had het Yogi Thali menu: Malai kofte (groentenballetjes in cashewnotenroomsaus), channa masala (pittige kikkererwten), raita, mango chutney, rijst en een heel mooie en smakelijke bhatura. 't Was behoorlijk veel, ik had bewust geen voorgerecht genomen, heb de man wat van mijn gerechten opgedrongen en toch was er toen geen ruimte meer voor een nagerecht. Dus genoegen genomen met een simpele maar goed gezette espresso.
Echt lekker gegeten in een plezierige omgeving.
Dinsdag: fruitontbijt met vruchtensap, heerlijk in een waterig zonnetje op ons balkon.
In Friedesheim mijn eerste mohnkuche van deze vakantie genoten. In een beetje shabby tentje op de hoek van de Landsberger Allee en de Friedenstrasse koffie met wat lekkers. Het maanzaad was niet als vulling gebruikt maar als onderdeel van de cake mee gebakken, roomlaag en vruchtenjamlaag er op, yum!
Later een hamburger bij Kreuzburger, hoek Pappelallee - Raumerstrasse. Keus uit diverse vegetarische hamburgers. Ik had de standaard, met een burger waarin bloemkool en kaas, daarbij aardappelwedgies en chilipeper gedeeld. Lekker maar niet spectaculair, wel heel gezellig, leuke omgeving.
De man kreeg later weer honger en heeft toen in de buurt van ons appartement bij een donnersnackbar een wrap gehaald: gefrituurde haloumistrips, rauwkost, kerriemayonaise in een dürüm, een idee dat we thuis ook eens gaan proberen.
Woensdag: voor ontbijt naar de biobacker, een paar straten verderop, lekkere verse volkorenbroodjes die we aten met regionale kaas uit de overdekte markt in Kreuzberg. En mohnkuche van weer een ander adres, volop bakkers in de buurt (Bismarckstrasse, tegenover de Duitse Opera) Deze was wel heel erg zoet, kon niet tippen aan die van de dag ervoor.
Eten bij la mano verde, superlekker veganistisch. We aten vooraf zeewiersalade en ravioli blanc, hoofdgerechten: tortelli del estate en orange tempeh en toe: crème brulee en mango cheesecake. Het zag er allemaal prachtig uit (behalve de tempeh, die vormde samen met de bijgeserveerde groenten een nogal kleurloze combinatie) en smaakte heel goed. Ook de man, die veganistisch al gauw associeert met weinig smaak en veel grauwe granen, was heel blij met zijn gerechten.
We zaten op een mooi terras en de zaak heeft een chique uitstraling, als kaart krijg je iPads. Ik weet niet wat voor restaurant het vroeger was maar nu is het best pretentieus, en de prijzen zijn daar ook naar. Onze verwachtingen, gebaseerd op prijzen en ambiance, werden volledig waargemaakt, het was verreweg het beste eten van de hele week. De kosten (82 euro voor bovenstaande inclusief twee halve liters bier) lagen boven wat we verder in Berlijn betaalden maar waren vergeleken met Nederland heel schappelijk.
Donderdag: voor ontbijt nieuw brood gehaald en nieuwe mohnkuche, beide bij de biobacker. De mohnkuche (dit keer een soort opgerolde cake afgewerkt met een kruimellaag die een beetje knapperig was) was beter dan woensdag maar nog niet zo goed als die uit Friedrichshain.
We waren die dag op de fiets naar de Wannsee geweest en hadden niet veel zin meer in uit eten gaan die avond.
Boodschappen gedaan bij Kaisers, een goed gesorteerde supermarkt die vlak bij het appartement zat. Lekker brood, de kaasjes aangevuld met een stukje provolone, tzaziki, komkommer, wijn, mango/maracuja-sap, verse abrikozen en kerstomaatjes.
Vrijdags weer het gebruikelijke ontbijt maar deze keer zonder koek. ’s Avonds zijn we naar de Italiaan op de hoek gegaan (helaas vergeten hoe het heette, hoek Bismarckstrasse-Wilmersdorfer Strasse) waar ik een lekkere tomatencrèmesoep at en een heel goed gevulde salade. De man had vooraf salade met t0nijn waarover hij erg te spreken was en als hoofdgerecht spaghetti aglio, olio et peperoncino die onverwacht pittig was maar wel heel lekker. Simpel, gemaakt met goede ingrediënten en niet duur.
Je kan in Berlijn voor niet al te veel geld heel lekker vegetarisch eten en er is volop keus. Als je de mogelijkheid hebt ‘thuis’ te koken zijn er allerlei plaatsen waar je goed boodschappen kan doen. Kaisers heeft veel biologisch (tenminste, het filiaal waar wij kwamen) en de overdekte markt in Kreuzberg had een ruim aanbod van streekartikelen maar je kan ook overal allerlei producten uit de rest van de wereld kopen. Het aanbod aan brood is supergoed en vrijwel overal waar je koffie kan drinken hebben ze lekkere taarten of koeken. Ik heb volop nieuwe kook en bak ideeën opgedaan en ga binnenkort weer eens met maanzaad aan de slag