In het geval van de glycemische cake zou ik een gedeelte fijngeraspte wortel aan het beslag toevoegen. Speltmeel is erg zwaar en heeft een aparte smaak; in zou eerder iets doen met sojameel en/of notenmeel. Eventueel een kruidige variant maken op basis van besan (extra water toevoegen) en specerijen als kardemom, kaneel, kurkuma en gemalen korianderzaad en wat gemalen kokos.
Als zoetmiddel zou ik dan voor oerzoet gaan. Dat is ook niet geraffineerd. Is dat ook niet gewenst, dan zou ik voor dadelsiroop/stroop kiezen. Ik vind dat qua smaak een stuk gangbaarder dan agavesiroop.
Voor de juiste verhoudingen zou ik het eea op de gok en gevoel uitproberen. In het geval van besan: niet te veel gebruiken en extra vocht toevoegen. Notenmeel rijst ook voor geen meter, dus extra rijsmiddel (bakpoeder, schepje baksoda, etc) er bij doen.
Ruiken en proeven (ja, het beslag) zijn ook goede zintuiglijke manieren om waar te nemen.