Vegatopia Forum

Recepten van restaurants na-creeren

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline blingda

  • ***
  • 149
  • Geslacht: Vrouw
Recepten van restaurants na-creeren
« Gepost op: 31 oktober 2008, 22:20:00 »
Sinds ik eigenlijk heb leren te koken, heb ik een vreemde obsessie ontwikkeld die te maken heeft met het feit dat het soms gewoon simpelweg niet lukt
om iets te maken wat 'net zo lekker als' van het restaurant/afhaal is. Dat heb ik vooral met lekkere tofu gerechten van de indische of chinese afhaal (als ik het maak, hoe goed ik het ook kruid of marineer smaakt het gewoon altijd kunstmatig en zompig). Er moeten geheimen zijn waarmee ze iets voorbewerken of marineren of in de bouillon doen..off.. Anyways je begrijpt het al, het namaken van restaurantvoedsel is soms frustrerend. Hebben jullie dit ook wel eens geprobeerd en hebben jullie goede tips? Zijn er geheime truucjes waarmee je een gerecht nog lekkerder maakt? Geheime adresjes zoals groothandels, etc?

yoeska

Re:Recepten van restaurants na-creeren
« Reactie #1 Gepost op: 01 november 2008, 01:37:58 »
Het grote geheim is toch proeven. Door goed te proeven leer je beter koken.

Tofublokjes kun je het beste eerst lekker rondom bruin bakken in een wok/wadjan met redelijk wat olie. Dat duurt wel even. Daarna verder bewerken (even sudderen in een sausje). Dan ben je het zompige misschien kwijt. Dat jouw tofu kunstmatig smaakt, begrijp ik niet zo goed. Misschien moet je eens een ander merk tofu proberen? In de oosterse keuken wordt tofu volgens mij niet zo vaak gemarineerd. Het komt meer aan op dat voorbakken en en een leker kruidige sausje.

Als iets zoetigs lekker vindt, is ketjap een goede smaakmaker. Dat kan wonderen verrichten. Anders zoute soyasaus (tamari, shoju of kikkoman). Een combinatie van zoet en zout is erg lekker.

Lekkere Indische kruiden kunnnen zijn: gember (vers!), ketoembar (korianderzaad), djinten (komijn), spaanse peper/sambal en knoflook. Een paar stinkbonen in stukjes erbij (Peteh-bonen, in de diepvries bij de toko) geven een heel apart aroma.

Voor een Chinese smaak :gember, vijfkruidenmengsel en en wat donkere sesamolie.

Voor een Thaise smaak wat kant-en-klaar Thais currymengsel uit een potje (rood, groen of geel), eventueel wat kokosmelk voor de saus en afmaken met lente-uitjes en verse korianderblaadjes.

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt.

groet,

yoeska

Offline Selly

  • *****
  • 30.783
Re:Recepten van restaurants na-creeren
« Reactie #2 Gepost op: 01 november 2008, 21:30:32 »
Ja omschrijf vooral vrij precies welke gerechten je wil namaken. Er staan hier en op Vegatopia Koken&Zo nl al best wat van dat soort recepten uitgeschreven  :)
,,,,فلافل