Ik ben er inmiddels achter waarvan de vleesvervangers worden gemaakt die in winkels te koop zijn.
Vleesvervangers worden meestal gemaakt van “texured soy proteins”. Dat textruderen gebeurd met een extruder. Uitgangsmateriaal is:
• defatted soy flour met 50% eiwitten (de schilletjes van de sojabonen zijn er af, de olie is eruit geperst, het is gedroogd en gemalen)
• soy concentrate met 70% eiwitten (na het olie uitpersen is met behulp van alcohol het eiwit geconcentreerd)
• soy isolate met 90% eiwit (na het olie uitpersen volgen twee stappen: eerst met behulp van een base, daarna met een zuur, is het eiwit geconcetreerd)
Er zijn vier typen vleesvervangers:
1 fine emulsions
(stof waarin een niet oplosbare stof in uiterst fijne druppeltjes verdeeld blijf zweven) franks, hotdogs, bologna types
(knakworstjes, hotdogs, rookworst) Worden gemaakt van alleen isolated soy protein of in combinatie met functional soy protein concetrate.
2 coarse ground-type products
(grof gehakt-achtige producten) patties, links, nuggets
(pasteitjes, …, klomp) Worden gemaakt van een combinatie van textured soy proteins (tvp en textured soy protein concentrate) en functional proteins (isolated soy protein en soy protein concetrate)
3 crumble, strip or chunk types
(kruimelige, reep of homp achtige types) ground beef, chicken, or beef type strips
(gehakt, kip of rund) Heeft overeenkomsten met de vorige categorie.
Textured soy proteins (tvp en textured soy protein concentrate) worden vochtig gemaakt vleesachtige smaken en kruiden.
4 emulsions with particulates
(emulsies met bijzonderheden) chicken, bacon, luncheon meat and ham type products Hiervoor word een combinatie gebruikt van textured soy proteins en functional proteins (isolated soy protein en soy protein concetrate)
(Bron: boek geleend van de Wageningen Universiteit: Keshun Liu: Soybeans as Functional Foods and Ingredients. AOCS Press, 2004)
Iemand enig idee waar die ingrediënten worden verkocht?