Er is wel een trend gaande naar wat 'natuurlijker' kookfotografie, minder gestyled en zo, maar dat is beslist geen garantie dat wat je te zien krijgt ook altijd eetbaar is.
Is ook bijna onhaalbaar. Probeer maar eens ijs mooi uit te lichten: het verandert onder de lampen in een drab voor je hebt scherp gesteld. En groenten die mooi drijven in/op de soep, krijg je ook alleen maar voor elkaar door ze met een pincet te stylen op een dikke gelatine-soep.
Komt nog bij dat wat er in het echt fantastisch uit lijkt te zien, er vooral in je hoofd goed uitziet omdat het lekker ruikt, je het gezellig hebt met de mensen aan tafel, je vooraf iets bijzonders hebt gegeten etc. Op een foto moet het zuiver en alleen van het beeld komen, dus je moet flink je best doen om het er lekker uit te laten zien. Kookboek- en tijdschriftfotografen proberen vaak wat met de omgeving te spelen om sfeer op te roepen. Glazen erbij, mooi bestek, de suggestie van een mens die serveert etc.
Maar het is natuurlijk niet zo dat wat je in kookboeken of tijdschriften ziet per definitie oneetbaar is. Als het er zonder kunstgrepen goed uit kan zien, dan ga je je niet in allerlei bochten wringen.